Skapa en onlinekurs

Onlinekurser används som ett samlingsnamn för flera användningsområden. En onlinekurs är ett objekt för att kunna lägga in material om ska distribueras digitalt. Det kan vara en hel e-Learningkurs i SCORM-format, tester eller bara dokument som ska finnas tillgängliga.

I denna artikel beskrivs hur du skapar en tom onlinekurs.

Online-kurser skapas i GRADE Administration i menyn Online-kurser.

Gör såhär för att skapa en ny kurs:

1. Välj Skapa kurs i menyn. Val för hur kursen ska skapas visas.

2. Välj Lägg till tom kurs och klicka på Nästa längst ned på sidan.

3. Fyll i information om kursen. Titel, beskrivning, start- och slutdatum samt kursansvarig är obligatoriska uppgifter. Den som du anger som kursansvarig blir automatiskt kursadministratör i kursen och kommer att kunna publicera innehåll.

OBS undvik att använda samma titel på olika kurser. Det orsakar ofta förvirring bland användare.

4. Det finns möjlighet att välja att direkt skapa ett certifikat som kopplas till kursen. Detta används i de fall man vill ha en separat uppföljning eller om det finns ett repetitionskrav på kursen. Certifikatet kan även läggas till i ett senare skede.

5. Klicka på Slutför för att skapa kursen. Fler inställningar blir då synliga, här beskrivs en del av dem:

Relativt slutdatum- anges om den som registreras på kursen ska genomföra kursen inom ett visst antal dagar. När tiden har passerat är kursen inte längre tillgänglig för deltagaren.

Kurstillträde - Standard innebär att deltagarna registreras på kursen och det går att följa upp deras deltagande. En öppen kurs är tillgänglig utan registrering och ingen uppföljning görs på deltagandet. Öppna kurser blir tillgängliga i en panel på inloggningssidan eller i kurskatalogen.

Deltagartid- fylls i om man vill få ut en schablontid för hur mycket tid varje deltagare förväntas lägga på kursen. Uppgiften finns med i rapporten Användare och kursinformation (csv export) i Rapporter.

6. I panelerna till höger finns följande funktioner:

Kopplingar till kursen- klicka för att se deltagare och andra kopplingar till kursen. Under +-tecknet vid Visa fler finns mer information.

Personliga notifieringar- Tryck på Visa knappen för att lägga till användare som ska få en notifiering när kursen avslutas.

Notifieringar och e-postmallar - här kan du göra inställningar för meddelanden som skickas till deltagarna. I E-postmall för registrering kan du anpassa mailet som går ut då deltagarna blir registrerade. Kryssa för om du vill använda det anpassade texten istället för standardmallen.

Kurskatalog - Kryssa för Visa i kurskatalog om kursen ska vara publicerad i kurskatalogen för registrering.

Här kan du fylla i följande:

Visa på specifika portalsajter – Om ni använder flera portalsajter finns möjlighet att välja att kursen endast ska vara synlig på utvalda sajter. Lämna tomt om den ska synas på alla.

OBS administratörer kan endast välja de portalsajter som deras enheter är kopplade till.

Synlig före inloggning – Kryssa i om det ska vara möjligt att självregistrera sig i en extern kurskatalog utan att behöva logga in. Ett användarkonto skapas i samband med registreringen.

Beskrivning- Lägg in en längre beskrivning av kursen som visas på registreringssidan i kurskatalogen.

Bild- Välj bild om det ska synas en bild för kursen i kurskatalogen och i Mina kurser.

Registreringen påbörjas och avslutas - välj mellan vilka datum kursen ska gå att registrera sig på i kurskatalogen.

Kräver en kod för registrering - deltagaren måste ange den angivna koden/lösenordet för att kunna registrera sig på kursen.

Kategorier- välj vilka kategorier kursen ska visas under i kurskatalogen. Välj i drop down listan och klicka på plus-tecknet för att välja. Kursen kan tillhöra flera kategorier.

Spara inställningarna i respektive panel.

Kursen finns nu klar att börja lägga in innehåll i. Det görs i portalen.

Kursdokumentation- Här kan ni lägga till dokument som endast administratörer för kursen kan se. Dokumenten går ej att komma någon annanstans i plattformen.