Uppföljning av onlinekurs

I denna artikel beskrivs menyalternativet Uppföljning i en onlinekurs. Under menyalternativet Uppföljning hittar du de sidor du behöver för att kunna följa upp kursdeltagarnas aktivitet i kursen.

Under Översikt visas följande paneler:

Framsteg – varje kursdeltagares dokumentstatus.

Statistik kursdeltagare – antal kursdeltagare, antal aktiva, antal avslutade, antal inaktiva samt antal inloggade just nu. Ett diagram visar också statistiken. Du kan välja vad diagrammet ska visa, genom att
välja önskat alternativ från Välj graf-rullgardinen.

Tester – testers titel, max(medel)-resultat, antal ej påbörjade test (dvs. personer som ej har gjort
testet) samt resultat.

Inlämningsuppgifter – inlämningsuppgifters titel, deadline och status.

Forum – samtliga forums titel, antal inlägg, antal nya inlägg samt antal författare.

I panelen Framsteg får du en överblick över kursdeltagarnas status i kursen. Du kan välja att bara se personer i en viss grupp genom att välja en grupp i rullgardinslistan Alla grupper. Du kan också titta på dokumentstatus för bara en viss modul (mapp) av kursinnehållet. Välj modul i rullgardinslistan Alla moduler, kolumnen Dokumentstatus kommer då att uppdateras och endast visa status för dokumenten i just den mappen. Siffran i respektive färg motsvarar antalet dokument med den statusen.

Tester kan ha status GodkäntOrättadPåbörjad och Underkänt. De flesta dokument som skapas i GRADE-plattformen har dock status Avslutad eller Ej påbörjad. Det innebär i praktiken att antingen har kursdeltagaren klickat på dokumentet  eller inte.

Klicka på Framsteg (panelens rubrik) för att kunna göra en mer detaljerad uppföljning av kursdeltagarna.

Precis som i den mer övergripande vyn kan du här filtrera på grupper och moduler. Du kan också söka efter personer genom att ange ett namn i sökrutan och klicka på sök-knappen (förstoringsglaset).

Skicka meddelande till kursdeltagare

Du kan skicka ett meddelande till en eller flera kursdeltagare. Markera i kryssrutorna de kursdeltagare som du vill skicka meddelande till. Klicka sedan på Skicka meddelande i verktygsfältet. Ett nytt fönster öppnas där du kan skriva ditt meddelande.

Skriv in önskat ämne i Ämne-textboxen. Skriv in ditt meddelande och formatera ev. det.

Om du vill bifogad en fil, klicka på Browse-knappen. Bläddra dig fram till önskad fil, markera filen och klicka på Open-/Öppna-knappen. Klicka på Lägg till-knappen om du vill lägga till fler filer.

Om du inte vill att samtliga mottagare ska kunna se vilka andra personer som meddelandet har skickats till, klicka i Dölj mottagare-kryssrutan.

Om du vill att meddelandet även ska skickas som e-post, klicka i Skicka som e-post- kryssrutan.
Avsluta med att klicka på Skicka-knappen.

Sätt kursen som Avslutad/Ej avslutad

Det här alternativet är lämpligt när flera kursdeltagare ska avsluta kursen samtidigt. Markera med kryssrutorna de kursdeltagare som avslutat kursen. Välj sedan Avslutad eller Ej avslutad i verktygsfältet.

I kolumnen Kursen avslutad visas datum då kursen har avslutats och namnet på den som har avslutat den. Om det inte står något namn har kursen blivit avslutad automatiskt genom inställningarna i kursen.

Menyalternativet Kursen avslutad

Under Kursen avslutad visas en förenklad vy för uppföljning. Här visas endast det totala resultatet för kursen. Om kursen är satt som avslutad under Uppföljning >Framsteg visas den som godkänd i denna vyn.

Menyalternativet Uppföljning > Tester i onlinekurs

På sidan Uppföljning > Tester får du en översikt av statusen på kursens tester. Om du väljer en grupp i rullgardinslistan Alla grupper visas statistiken på sidan bara för just den gruppen. I verktygsfältet finns två rapporter tillgängliga. Rapporten Resultat kursdeltagare kräver att du först väljer vilka test du vill ha med i din rapport genom att markera dem med kryssrutorna. Du kan välja max fem test.

Se svar och rätta test i onlinekurs

För att se hur en enskild person svarat på ett test och rätta eventuella fritextfrågor i testet går du till Uppföljning > Tester och klickar på aktuellt test i listan. Du får då upp en lista över samtliga kursdeltagares resultat på testet. Du kan snabbt byta till ett annat test genom att använda rullgardinslistan ovanför verktygsfältet. Du kan också söka i listan eller filtrera den för att bara se personer från en viss grupp.

Frågeanalys ger en rapport över hur många som har svarat rätt och fel per fråga. Det kan vara användbart för att analysera frågornas svårighetsgrad och ger underlag för förbättringar av frågorna.

För att titta närmare på en viss persons testresultat klicka på önskat förnamn i listan. Du får då upp en lista med samtliga försök som den personen gjort på just det testet. Klicka på ett Datum för att se mer detaljerad information just det försöket.

För att se den fullständiga frågan, hur kursdeltagaren har svarat samt facit, klicka på Visa längst till höger på önskad frågerad. Om frågan är av typen flervalsfråga med flera möjliga svarsalternativ, visas ett fönster liknande detta:

Om bara ett streck visas i Poäng-kolumnen, betyder det att frågan är av typen fritext och att svaret måste rättas manuellt. För att rätta frågan, klicka på Visa. SVAR-fönstret visas:

Skriv ev. in en kommentar i Lärarens kommentar-textboxen. Om du vill informera kursdeltagaren via ett meddelande, klicka i Informera via meddelande-kryssrutan. Om du vill informera kursdeltagaren via e-post, klicka i Informera via e-post- kryssrutan.

Välj önskat antal poäng från Poäng-rullgardinen. Klicka på Spara.

Ta bort försök på test i onlinekurs

Ibland kan det vara nödvändigt att ta bort ett eller flera försök som en deltagare gjort. Det kan till exempel bli aktuellt om kursdeltagarna bara har ett försök på ett visst test och något går fel när de gör det.

För att ta bort försök gå till Uppföljning > Tester och klicka på aktuellt test. Välj vilken kursdeltagare genom att klicka på personens namn. Markera med kryssrutorna framför de försök du vill ta bort och klicka på Ta bort i verktygsfältet.