Skapa test i onlinekurs

GRADE-plattformens testverktyg är ett kraftfullt redskap för att skapa, hantera och följa upp kunskapstester, certifieringar, övningar och prov. Med testverktyget kan du skapa allt ifrån enkla övningar med flervalsfrågor till avancerade certifieringar med slumpmässigt urval av frågor från en frågebank. Du har möjlighet att använda multimedia, så som bilder, filmer och ljud i dina frågor, och det finns flera frågetyper att välja mellan.

I GRADE kan du skapa ett test på två olika sätt. Antingen skapar du testet i GRADE Administration, eller skapar du det i portalen, direkt i en onlinekurs. Om du snabbt vill komma igång med att skapa ett test rekommenderar vi att du skapar testet direkt i en kurs. Testverktyget i GRADE Administration innehåller alla funktioner som finns i portalen plus några till: ett avancerat slumpmässigt urval av frågor till tester samt kategorisering av frågor.

I denna artikel beskrivs hur du skapar test direkt i en onlinekurs.

1. Klicka på Kursinnehåll i vänstermenyn på den onlinekurs du vill skapa testet i, alternativt på den mapp där du vill skapa ditt test. Du kommer nu till Hantera Kursinnehåll. På samma sätt som du skapar övrigt kursinnehåll klickar du sedan på Lägg till. Tester har en egen kategori som ser ut så här:

Välj Lokalt test.

2. Nu visas Egenskaper för det test du nu skapar:

Skriv in en Titel för testet. Titeln är testets namn och visas i för kursdeltagarna. Här kan du också välja
om testet skall vara synligt.

I utgångsläget är Synlig ej förbockad, så att testet inte syns för kursdeltagare förrän det är klart. Om kursen inte är igång ännu har det ingen betydelse.

Välj Slutför och redigera.

Nu visas Redigera test:

Titel
Titeln följer med från föregående bild.

Procent för godkänt
Välj hur många procent rätt kursdeltagarna ska ha för att få godkänt på testet genom att skriva in en
siffra mellan 0 och 100 i Procent för godkänt. Om du har tänkt dig t.ex. att kursdeltagarna ska få godkänt om de får 4 rätt av 6 möjliga frågor får du räkna om detta till procent.

Max antal försök
Markera detta alternativ om du vill begränsa antal försök som kursdeltagarna har på testet. Skriv antal
försök i rutan bredvid.

Max tid
Du kan ställa in en max-tid på testet. Markera rutan och välj timmar och minuter. Observera att du kan
bli automatiskt utloggad från systemet om du är inaktiv under en längre tid. Normal inställning för
detta är en eller två timmar. Ta hänsyn till detta om du väljer en max-tid som överskrider denna inställning och dessutom har frågor som tar lång tid att besvara. Annars riskerar kursdeltagarna att bli
ofrivilligt utloggade från systemet under tiden de genomför testet.

Om ett test har en max-tid visas tiden i en panel till höger om frågorna. Om tiden har gått ut får kursdeltagaren möjlighet att lämna in ett ofullständigt resultat.

Synlig
Här kan du välja om ditt test skall vara synligt för kursdeltagare i navigationsträdet.

Information på startsidan
Detta är den text du vill att kursdeltagaren ska läsa innan han/hon startar testet. Här kan du skriva instruktioner, råd och övrig information som är användbar för kursdeltagaren. Lämplig information kan
vara hur frågorna är konstruerade och när de kan förvänta sig resultatet (speciellt viktigt vid lärarrättade frågor). Ett Lycka till är alltid trevligt! :)

Information på startsidan är en HTML-editor, vilket betyder att du kan formatera texten med hjälp av
verktygsfältet överst. Du kan även bifoga instruktioner i ett dokument. Klicka då på den gula mappen bredvid Lägg till dokument och följ instruktionerna för att ladda upp dokumentet. Glöm inte att referera till dokumentet i Information på startsidan om du väljer att lägga instruktionerna i ett dokument.

4. Spara och gå vidare till att skapa frågorna i testet (se nedan). När du lagt till frågorna går du vidare till Avancerade inställningar (se nedan) för test och väljer de inställningar som passar bäst för ditt test.

Glöm inte att göra testet synlig när du är klar ifall du inte redan gjort det.

Avancerade inställningar för test

Gå till Redigera test och Inställningar. Här hittar du alla inställningar du kan göra på ditt test. Inställningarna är grupperade i fyra områden. Här följer en beskrivning av inställningarna.

Försök

Dagar mellan försök
Om det inte ska vara möjligt att starta testet direkt efter ett försök kan du ställa in det antal dagar du vill ska passera innan kursdeltagarna får en ny chans. Markera rutan och skriv in antal dagar.

Tillåt att avbrutet försök återupptas
Kryssa i den här kryssrutan om du vill att användarna ska kunna återuppta ett avbrutet försök. Den här inställningen kan vara bra att använda i områden med dåliga internetförbindelser.

Gör bara om frågor med fel svar
Med detta alternativ valt kommer de som misslyckas på testet och gör ett nytt försök endast behöva göra om frågor som besvarats felaktigt.

Slumpa ordning på flervalsfrågornas svarsalternativ
Denna inställning påverkar ordningen på svarsalternativen för flervalsfrågor. Med detta val blir ordningen
slumpmässig, och det blir inte möjligt att ”memorera” från gång till gång vilket svar som är rätt genom att
komma ihåg ordningen. Andra frågetyper påverkas inte.

Feedback

Visa poäng per fråga
Välj detta alternativ om du vill att max-poängen för frågorna skall visas när testet genomförs. Poängen visas inom parentes efter frågetexten.

Visa kontrollera-knappen
Detta alternativ är lämpligt för övningar. Med detta val aktiverar du en kontrollera-knapp som gör det möjligt för de som genomför testet att själva kontrollera om svaret är rätt eller fel direkt. De behöver alltså inte vänta tills de har avslutat testet.

Visa feedback
Om du valt att lägga in feedback på frågorna eller på svarsalternativen (gäller endast flervalsfrågor och sant/falsktfrågor) ska du använda denna inställning. Annars visas inte den feedback du skrivit in. Om du vill att feedbacken visas direkt efter frågan använder du inställningen Visa kontrollera-knappen, annars visas feedbacken efter det att hela testet slutförts på testresultatsidan. Där visas feedback på frågenivå i kolumnen Feedback. Feedback på alternativnivå hittar kursdeltagarna om de klickar på Visa i kolumnen Svar. (Observera att feedback på alternativnivå inte visas om du använder dig av någon annan inställning för resultathantering än Visa rätt svar.)

Visa ledtråd
Använd denna inställning om du har lagt in, eller tänker lägga in ledtrådar på dina frågor. Om du lagt in en ledtråd dyker en knapp med texten Ledtråd upp under frågan. Själva ledtråden visas när kursdeltagaren klickar på knappen. (Observera att ledtrådsknappen inte visas för fritextfrågor.)

Visa lösning
Om du väljer detta alternativ kommer en knapp med texten Lösning att visas under de frågor där det finns en lösning inlagd. (Lösningen visas om kursdeltagaren klicka på knappen).

Vid godkänt

Sätt kurs som avslutad
Om ditt test är ett sluttest på kursen, och du vill att testresultatet ska avgöra om kursen är avklarad eller inte, kan du välja detta alternativ. Kursen kommer att avslutas automatiskt vid ett godkänt resultat.

Sätt kursbetyg
Används om du vill att ett betyg skall sättas automatiskt vid godkänt resultat. Markera rutan och välj det betyg du vill att ett godkänt resultat skall resultera i.

Lägg till i grupp
Med hjälp av behörighetssystemet i onlinekursen kan du bestämma vilket material som ska visas, och vem som ska se det. Säg att du har en kurs med olika moduler som du vill att kursdeltagarna ska ta sig igenom en efter en, och du vill inte att de ska se nästa modul förrän de är klara med den föregående. Lägg då ett test i slutet på varje modul, och använd denna inställning för att ge tillgång till nästa modul genom grupptillhörighet.

Generera certifikat
Markera rutan och välj ett certifikat som du vill ska tilldelas den som fått ett godkänt resultat. Certifikaten
skapar du i GRADE Administration. Till certifikatet kan du knyta ett diplom som kursdeltagaren kan skriva ut.

Resultathantering

Resultat
Med hjälp av denna inställning kan du bestämma hur resultaten ska presenteras för varje fråga. Totalpoängen visas dock alltid när ett test avslutas oavsett inställning.

OBS. Rätt svar visas alltid för kursadministratörer och utbildare.

Fritexträttning
Med detta alternativ får du som kursadministratör möjlighet att rätta alla fritextfrågor på en sida. Annars rättar du fråga för fråga genom att klicka på dem en efter en. Välj detta alternativ om du har ett test som innehåller många fritextfrågor. Fördelen med detta alternativ är också att kursdeltagaren endast får ett meddelande med resultat och kommentarer för testet. Utan fritexträttning får kursdeltagaren ett meddelande per fråga.

Information vid godkänt/ej godkänt
Denna text visas på testresultatsidan om kursdeltagaren fått ett godkänt/ej godkänt resultat. Du kan komplettera texten genom att bifoga ett dokument, t.ex. läsinstruktioner för den som inte fått godkänt. Klicka på Bläddra under textrutan och följ instruktionerna för att bifoga ett dokument.