Inställningar och fält för frågor i Materialbiblioteket i GRADE Administration

I denna artikel beskrivs alla fält och inställningar för frågor i Materialbiblioteket i GRADE Administration.

Inställningar

Titel - Frågans titel visas som överskrift och används även för att identifiera en fråga i navigeringslistan när ett test utförs i en onlinekurs i portalen.

Nyckelord - Här kan du skriva in ord som beskriver frågan som du kan söka på.

Välj kategori - Här väljer du vilka kategorier frågan ska tillhöra. Listan visar de kategorier som redan är valda. Använd Lägg till kategori för att lägga till kategorier till listan. Om du vill ta bort en kategori från
listan markerar du kategorin och väljer Ta bort kategori.

Frågetyp - Välj mellan Flerval, Fritext, Matris och Sant/falskt.

Antal möjliga svar - Denna inställning gäller enbart flervalsfrågor. Om du vill att endast ett svarsalternativ ska kunna väljas väljer du Ett. Du får då radioknappar som förhindrar att mer än ett alternativ väljs. Om du istället vill att fler än ett alternativ ska kunna väljas som rätt svar väljer du Flera. Med denna inställningen får du kryssrutor framför svarsalternativen.

Maxpoäng - Poängberäkningen sker automatisk för flervalsfrågor, sant/falskt-frågor och matrisfrågor. För rätt svar ges Maxpoäng, och för fel svar ges noll poäng. Fritextfrågorna bedöms av utbildaren som kan ge hela poäng i en skala från noll upp till Maxpoäng.

Feedback vid godkänt - Här kan du ange feedback som visas om frågan besvaras korrekt. Om du väljer att visa feedback på testet visas informationen i kolumnen Feedback när testresultatet visas för kursdeltagarna.

Feedback vid ej godkänt - Denna feedback gäller vid fel svar på frågan. Om du i inställningarna för testet väljer att visa feedback så visas informationen som skrivs in här i kolumnen Feedback när
testresultatet visas för kursdeltagarna.

Ledtråd - Om du aktiverar ledtrådsfunktionen i ett test kan denna text visas som ledtråd till frågan.

Lösning - Förutsatt att Visa lösning är aktiverat på testet kommer den text du skriver in här att visas om kursdeltagaren trycker på knappen Lösning.

Lägg till dokument - Till Feedback, Ledtråd och Lösning kan du bifoga ett dokument som komplement till texten. Dokumentet nås sedan genom att klicka på Visa dokument. När du bifogar en fil kan du antingen välja något som redan finnas i materialbiblioteket som en enstaka fil, eller ladda upp en ny med funktionen Lägg till fil.

Inställningar - Sökbara fält

Dessa fält och inställningar är endast till för urval och sökning. Informationen som läggs in syns alltså inte när frågorna besvaras av kursdeltagare i onlinekurser.

Synlig - Både listan över frågor i Hantera frågor och listan du får när du väljer frågor till ett test kan ställas in så att du enbart visar synliga eller osynliga frågor. Om du avmarkerar Synlig för en fråga kommer alltså den frågan inte att visas om du väljer att visa Endast synliga. En person som enbart har läsrättigheter till
frågor ser enbart synliga frågor. Denna inställning kan då vara ett sätt för en administratör att gömma frågor som inte bör visas i listan utan att helt ta bort dem. Observera att denna inställning endast är till för att underlätta urvalet av frågor. Det påverkar inte hur frågan fungerar i ett test.

Objektsbeskrivning - Här kan du lägga in en beskrivning av din fråga. Objektsbeskrivning kan användas i urvalskriterier när du söker efter frågor. Observera att informationen inte visas för den som besvarar frågan.

Ändamål - Här kan du skriva in själva syftet med frågan. Vad är det den ska testa? Vilka kunskaper krävs för att kunna besvara den? Observera att informationen inte visas när ett test genomförs i en onlinekurs.

Referens - Exempel på användning är att en fråga kommer från ett visst kapitel i en manual. Detta för att man lätt ska kunna se var frågan härstammar från. Observera att denna information inte visas när ett test genomförs.

Fråga/Svar - Fråga

Frågetext - Här skriver du in själva frågan.

Välj fil - Du kan t.ex. bifoga dokument, bilder, ljudfiler och filmsekvenser. Multimedia som bilder, ljud och filmvisas direkt (inbäddat) i frågan, medan dokument och filer av andra slag visas som en länk som användaren får klicka på för att det ska visas. Du kan ändra visningsstorlek på inbäddat material (t.ex. bild och film). Du kan då fylla i Bredd och Höjd i pixlar.

Fråga/Svar – Svar

För flervalsfrågor får du automatiskt två svarsalternativ, och du kan lägga till och ta bort svar genom
att klicka på Lägg till svar nederst respektive Ta bort svar till höger om svaret (maximalt antal svarsalternativ är tio). Rätt svar markeras med en bock i rutan till höger om svarstexten.

Svarstext - Här skriver du in svarstexten för ett svarsalternativ.

Rätt svar - Markera denna ruta om svarsalternativet är det korrekta. Observera att du kan ha flera korrekta svarsalternativ om du valt Flera i Antal möjliga svar under Inställningar.

Feedback - Om du väljer inställningen Visa feedback i ett test där frågan ingår kommer Feedback att visas för det svarsalternativ som väljs. Texten visas då i testresultatet när testet slutförts. Om du
dessutom väljer inställningen Rätta omedelbart på testet kan den som genomgår testet få feedback omedelbart genom att klicka på knappen Kontrollera.

Välj fil - Du kan bifoga filer till svarsalternativen

För sant/falskt frågor får du automatiskt de två fasta svarsalternativen Sant och Falskt. Du kan ställa
in vilket språk du vill svarsalternativen på. Har du valt att skapa en matrisfråga får du automatiskt två rader och två kolumner. Du kan lägga till ytterligare rader och kolumner med Lägg till rad och Lägg till kolumn. Använd kryssrutorna för att markera de rätta svaren.