Producera/lägg till innehåll i COMPOSER

Innehåll i COMPOSER kan grupperas i mappar och sidor. Använd mappstrukturen om du har mycket innehåll och vill gruppera det i avsnitt/kapitel. Använd sidstrukturen för kurser där allt innehåll ska ligga i en och samma nivå.

I detta exempel har Förstasidan, Andrasidan och Avslut lagts till som sidor. Exempel på mapp har lagts till som en mapp, och Första sidan i mappen och Andra sidan i mappen har lagts till som sidor i mappen.

Gör såhär för att lägga till en sida och fylla den med innehåll:

1. Klicka på det blåa plusset till vänster och sedan Sida.

2. En tom sida skapas med titeln Ny sida 1 och redigeringsläget för sidan visas till höger. Byt titel genom att skriva namnet på sidan här:

3. När en ny sida skapas är den tom. Det enda som finns är en Grupp som i utgångsläget heter Grupp men som kan döpas om. Du kan ha en eller flera grupper på en sida, och allt innehåll du lägger in hamnar i en grupp. Grupperna används för att gruppera och avdela olika delar av innehållet. Byt namn på gruppen genom att klicka på gruppen och sedan skriv in önskat namn i redigeringsläget till höger. Gruppnamnen syns bara i redigerings-läget, dvs inte för kursdeltagarna.

4. Klicka på plustecknet för att lägga till innehåll i gruppen. Det finns tre olika kategorier av användbart innehåll: Presentation där du kan hitta olika sätt att presentera allt från text till bilder, videor och ljudfiler; Layout som hjälper er organisera hur kursen ska se ut; Interaktiva har verktyg som kursdeltagaren själv kan interagera med såsom frågor, textrutor de kan skriva i och uppgifter de kan göra.
För tillfället kan vi använda den som heter Text.

5. Ett text-objekt lägger sig i gruppen. Den är automatiskt markerad och du kan ändra inställningarna till höger, exempelvis vad som ska visas i texten.

6. Använd HTML-editorn för att redigera din text.

7. Du behöver inte spara ditt arbete, det sparas automatiskt så fort du gör en ändring. Klicka på Förhandsgranska för att se innehållet så som det kommer att se ut för kursdeltagarna.

8. En förhandsvy öppnas och kursen visas i desktop-läge (stor skärm).

9. Klicka på de olika skärmstorlekarna längst upp för att förhandsvisa kursen i de olika skärmstorlekarna, t.ex. mobil.

10. Längst uppe till höger finns knappar som hjälper dig navigera. Exempelvis den längst åt vänster som öppnar förhandsvyn i ett separat fönster, eller krysset som tar dig tillbaka till redigeringsvyn.

11. När du är klar med första objektet klickar du på plustecknet i gruppen igen för att fortsätta lägga till ytterligare ett objekt eller en grupp.

12. Om du vill ändra placering för ett objekt i din grupp så använder du pilsymbolerna för att dra och släppa objektet till en ny plats. Du kan även flytta objekt från en grupp till en annan på samma sida.