Generella inställningar i COMPOSER

Under fliken Inställningar i COMPOSER kan du göra inställningar som gäller för hela kursen.

Ni kan expandera de olika flikarna för att komma åt olika kategorier av inställningar

Inställningar för utbildningen:

Titel är helt enkelt titeln på kursen, som visas överst på sidan för kursdeltagarna.

Öppna i nytt fönster – markera denna om du vill att Composer-presentationen ska öppnas i ett nytt webbläsarfönster för kursdeltagarna.

Utseende:

Accentfärg – Accentfärger används i COMPOSER för att accentuera grafiska detaljer i objekt och menyn.

Text över accentfärg – Vissa objekt kan ha en accentfärg vid hover (när man för muspekaren över ett element, tex knappar), och beroende på om färgen är ljus eller mörk kan texten behövas ändras för att få tillräcklig kontrast.

Maximum bredd för innehållet – Här ställer du in den maximala bredden på den yta där innehållet presenteras. Bredden gäller för de responsiva layoutlägena ”Standarbredd”, Karusell och ”Full Width Restricted Content”.

Fast höjd på karusell – Beräknar varje slide i karusellen och sätter den högsta höjden på samtliga slides. För närvarande måste sliden visas innan höjden beräknas och sätts. Rekommendationen är att använda samma höjd på innehållet på alla slides.

Titel och meny:

Titelns stil: Uppe, Gömd, Sticky. – De här alternativen låter dig styra hur Titeln högst upp ska visas när man scrollar ner på sidan.

Uppe – Kurstiteln scrollar tillsammans med sidan. Försvinner med scroll ner men visas åter vid scroll upp.

Gömd – Kurstiteln visas inte alls.

Sticky – Kurstiteln har en fast position högst upp och stannar kvar när man scrollar ner på sidan.

Titelns position – Bestämmer om titeln ska visas vänsterställd, centrerad eller högerställd.

Menytyp – Responsiv, Horisontell, Popup – Visar menyn på två olika sätt eller växlar beroende på skärmstorlek.

Horisonell – visar menyn med text i menyfältet.

Popup – Visar menyn under en s.k hamburgemeny som popar fram när man klickar på ikonen.

Responsiv – Visar menyn som en kombination av ovanstående, där menyn blir som en popup vid mindre skärmstorlek och Horisontell vid 768 pixlar och högre.

Menystil: Uppe, Gömd, Sticky. – De här alternativen låter dig styra hur Menyn ska visas när man scrollar ner på sidan.

Uppe – Menyn scrollar tillsammans med sidan. Försvinner med scroll ner men visas åter vid scroll upp.

Gömd – Menyn visas inte alls.

Sticky – Menyn har en fast position högst upp och stannar när man scrollar ner på sidan.

Menyposition – Bestämmer vilken position horisontellt menyn ska visas.

Visa språkvalsmeny - Bestämmer om menyn som tillåter användare att växla språk i utbildningen ska visas.

Status:

Visa sidans status(progress) - Den här inställningen avgör om det ska finnas en indikation på sidan när deltagaren genomför obligatoriska moment i utbildningen.

Fråga om start från senaste besökta sida – Ger kursdeltagaren en fråga vid återkomst till kurs, om kursdeltagaren vill starta från början eller fortsätta från senaste avslut. Börjar man från början kommer all statistik vara sparad sedan den senaste omgången, så det gäller bara vilken sida som kursdeltagaren fortsätter på.

Visa ett meddelande när utbildning är genomförd - Om ni aktiverar den här inställningen dyker en popup ruta upp för deltagaren när de är klara med alla obligatoriska moment i utbildningen.

Avancerat:

URL till extern CSS – Används för att länka till ett externt CSS-dokument för temat.

URL till extern JavaScript – Används för att länka till ett externt JavaScript-dokument.

Skräddarsydda formateringsmallar – Kan användas för att länka till ett externt CSS-dokument som du själv skapar.

Id för specialanpassning – Används av vissa kunder för specialanpassningar

Manuskript:

Den här funktionen är i beta vilket innebär att den ännu inte är fullt utvecklad

Skapa nytt manuskript - Den här funktionen hämtar en fil som ni kan börja arbeta med för att skapa ett manuskript. Hur ni använder manuskript hittar ni mer om här: https://cdn.grade.se/composer/version-independent/composer-user-support/6.0/guide.htm#header-15

Importera manuskript -  När ni är färdiga med ert manuskript så använder ni den här funktionen för att importera det till er utbildning.

Språkverktyg:

Ange originalspråk - Bestämmer vilket språk som ska användas som standard.

Lägg till språk – Vill du översätta kursen till flera språk lägger du till språket här.

Exportera översättning – Skapar en semikolonseparerad texfil som du kan använda för översättning och skicka till översättningsbyrå eller använda själv.

Importera översättning – När du översatt en text kan du importera den här och du får automatiskt översatta texter på de objekt som finns i kursen.

Publicering

Publicera för SCORM 1.2 – Paketerar kursen i SCROM 1.2-format för att använda i andra LMS-system som stöder SCORM-standarden.