Nyheter i Composer 6.1

Standardtema

Vi lanserar ett förnyat standardtema med moderna färger och nya funktioner. Vi har synkroniserat färgsättningen och objektens utformning av för att ge dina studerande en mer enhetlig upplevelse och för att ge dig möjligheten att enkelt redigera dit eget tema.

Tema-redigering

Oavsett hur snyggt vårt standardtema är så kan den inte matcha allas smak och allas grafiska profil. Därför lanserar vi en ny temaredigerare där du kan definiera dina egna färger, typsnitt och mycket annat. Varje kurs har sitt eget tema och kan skräddarsys efter smak och profil.

Läs mer om tema-redigering under Tema-redigeraren nedan.

Befintliga teman

Om du redan har teman som du fått hjälp av Grade att utveckla kan du naturligtvis fortsätta använda dessa. Både i befintliga utbildningar och i nya.

Funktioner i nya temat

När en utbildning nyttjar det nya temat, flyttas många inställningar till temaredigeraren. Det är numera där du ställer in titelns och menyns placering och utformning, sidans bredd samt andra inställningar som tidigare fanns direkt under Inställningar och verktyg.

Huvudmeny

Du kan numera välja att visa sidornas status i menyer.

Det visas även ett lås på navigationsobjekt när du har valt att låsa upp navigationen successivt.

Uppdaterad vertikal huvudmeny

Som vanligt kan du välj om menyn skall visas vågrätt, lodrätt eller responsiv. Den lodrätta menyn har fått en uppfräschning och känns inte längre som en popupmeny. Numera kan du välja huruvida är synlig eller hopfälld vid start samt på vilken sida den visas.

Språkmeny

Om du arbetar med kurser på flera språk kan du välja att visa en språkmeny där dina utbildningsdeltagare kan välja bland de språk som du tillhandahåller.

UX Copy

I dina utbildningar visas ett antal ord och fraser som inte hör till innehållet och som hittills inte varit möjligt att ändra på. Med den här versionen kan du själv ange egna texter på dessa knappar och texter. Dessutom kan du översätta dessa till de språk som du valt att stödja för kursen.

Inledande rubriker

Varje objekt som du lägger till på sidan kan numera förses med en rubrik och en ingress/instruktion. Detta är i synnerlighet praktiskt när du vill instruera dina deltagare om hur de skall utföra en övning.

Symbollista

Det finns 2 nyheter i symbollistor. Du kan numera välja huruvida listan skall visas i rad, i kolumn eller låta Composer välja responsivt. Du kan även välja symbolens bildproportioner mellan porträtt, landskap eller kvadratiskt.

Ljudknapp

Ljudknappen har fått ett helt nytt utseende.

Visa mappar i innehållsförteckningar

Hittills har innehållsförteckningar enbart visat alla utbildningens sidor. Vare sig de låg i en mapp eller inte. Du kan numera välja att visa mapparna som sidorna ligger i.

Sorteringsövning

Vi har uppdaterat sorteringsövningen med instruktioner om var objekten kan släppas.

Separatorstil

Du kan numera välja olika stilar för separatorns linje. Välj mellan heldragen, prickad, streckad eller dubbellinje.

Välj-bild-övning

Du kan numera välja mellan bildproportionerna porträtt, landskap eller kvadratiskt.

Sant- eller falskt-fråga

Sant- eller falskt-fråga använder du för att skapa enkla binära frågor. Du kan förstås ändra texten på svarsknapparna till ”Ja/Nej” eller var du känner för.

Knappobjektet

Nu kan du lägga till en ikon på knappen. Välj om ikonen skall visas till höger eller till vänster om texten.

Objekt med händelser.

I spelaren kommer numera en handformad muspekare att visas när muspekaren förs över ett objekt med händelse av typen ”klick”.

Tidslinjen

Vi har uppdaterat tidslinjen med fräschare utseende och mer lättanvänt gränssnitt.

Grupper

Grupper med karusell-layout anpassas i storlek till det största innehållna objektet. Du kan numera välja att visa de övriga objekten centrerade i höjdled.

I grupper med karusell-layout kan du välja att visa en sidorubrik vars defaultvärde lyder ”Sida x av xx”. Du kan ange texten där du redigerar UX-copy.

Du kan även välja en bakgrundsfärg för hela gruppen.

Ändringar i objekt för alla teman

Visa enbart sidor i den aktuella mappen

När en innehållsförteckning finns på en sida som ligger i en mapp, kan du numera välja att enbart visa sidorna i den mappen. På så sätt kan du skapa en lokal meny för mappens innehåll.

Den möjligheten gäller även innehållsförteckningar med bilder.

Integrerade mediaspelare

Du kan nu använda anpassade mediaspelare för videotjänsterna Screen9, DreamBroker och QBrick.

Tema-redigeraren

Med Tema-redigeraren hanterar du hur dina utbildningar ser ut.

Du kan ställa in huvudfärgerna bakgrundsfärg, textfärg, accent-färg och sekundär accent-färg. Dessa sprids sedan till resten av utbildningens element. Det gör att du enkelt kan sätta din prägel på hela utbildningen utan att ange färgen på varje objekt.

Du kan numera själv välja huvudtypsnitt för brödtext och rubriker. Välj bland klassiska Arial, Verdana, Georgia, Times New Roman eller koppla in ett av de 100-tals typsnitt tillgängliga hos Google Fonts med ett klick.

Lägg till, ta bort eller ställ in titeln, menyn, statusindikator och mycket annat så att de passar din smak, din grafiska profil och ditt innehåll.

Dela dina teman mellan dina kurser och med dina medarbetare genom att spara dem i ditt Grade LMS.

Rapid Learning

Rapid Learning i Composer är ett koncept som låter dig som är utbildningsproducent, skapa generiska utbildningar som kan dupliceras och anpassas till specifika förhållanden. Anpassningen sker i ett begränsat gränssnitt som personer utan kunskaper i Composer lätt kan använda.

Ett exempel på var Composer Rapid Learning lämpar sig väl är utbildningsbehovet hos ett rikstäckande butikskedja. Där kan exempelvis en introduktionsutbildning innefatta generell information om kedjans vision, värderingar mm. Samma utbildning kan även innehålla butikspecifik information såsom adress, öppettider, lokalfrågor mm. Ju större kedja desto större behov att delegera redigeringsarbetet. Dels för att snabba upp processen, dels för att underlätta uppdateringar vid lokala förändringar.

Använd Composer för att skapa utbildningen, ange vilken information som är tillgänglig för redigering och aktivera Rapid Learning. När en kopia av utbildningen tilldelas en lokal administratör kan denne redigera den tillgängliga informationen i ett kraftigt förenklat gränssnitt och på så sätt skapa en skräddarsydd utbildning till sin butik.

Övriga ändringar

Händelse indikator

Ett A indicerar att man har händelser definierade för objektet.

Stäng av optimering av bilder

I mediabibliotek kan du numera kryssa för ”Optimera ej bilder” för at förhindra att Composer komprimerar dina uppladdade bilder. Detta är praktiskt om en bild skall visas som bakgrund eller om du vill ladda upp en animerad GIF.

Senaste redigerade sidan

När du startar den nya versionen av Composer öppnas sidan som du jobbade i sist automatiskt.