Arbeta med materialbibliotek i Grade Administration

Materialbibliotek är funktionalitet som är speciellt avsedd för att hantera och arbeta med materialresurser direkt i systemet.  Materialresurser "lagras" dvs kopplade till enheter, precis som t.ex. användare och kurser. Det gör det möjligt att snabbt uppdatera pågående onlinekurser genom prenumerationer på materialresurser.

Hantera prenumerationer av materialpaket

En onlinekurs som skapats av ett materialpaket kan prenumerera på ändringar som görs i materialpaketet. Det innebär att om innehållet i materialpaket ändras så kan man även välja att uppdatera kursen med motsvarande ändring. Tillämpat på flera kurser, grundade på samma materialpaket, kan man nå den stora fördelen att flera kurser enkelt kan uppdateras med en ändring som enbart genomförs på en plats – i materialpaketet.

För att en ändring i ett materialpaket ska slå igenom i prenumererande kurser måste ändringen
godkännas. Det går bra att godkänna en ändring enbart för vissa av kurserna. För att hantera prenumerationer på ett materialpaket går du till Materialbibliotek > Materialpaket > Hantera materialpaket och markerar paketet som ska hanteras. Om du vill att ändringar i paketet ska slå igenom i en eller flera kurser, markera denna/dessa kurser och välj verktyget Uppdatera i prenumererande kurser. Om du vill ta bort prenumerationskopplingen till en eller flera kurser, markera denna/dessa kurser och välj verktyget Ta bort prenumerationer.

Versionshantering av materialpaket

Versionshantering innebär att när ett paket ändras skapas en ny version av paketet, och den tidigare
versionen sparas. Tidigare versioner av ett paket kan granskas såväl som återställas, d v s åter göras till den aktiva versionen.

För att visa tidigare versioner av paket går du till Materialbibliotek >Materialpaket > Hantera materialpaket och markerar paketet som ska versionsgranskas. Välj verktyget Visa versioner av
materialpaket. Tidigare/icke aktiva versioner av paketet visas i listan. För att granska innehållet i en
version, markera versionen och välj verktyget Visa materialpaket. För att återställa en version, d v s
göra en version till den aktiva versionen, markera versionspaketet som ska återställas och klicka på
verktyget Återställ materialpaket.

Om numrering av paket

Listan över versioner visar alla ej aktiva versioner av paketet. Observera alltså att det totala antalet
versioner är de som visas i listan plus en (den aktiva). Versionsnumret som visas i listan över versioner av paket motsvarar den ordning som paketen skapats i. Ett paket med versionsnummer 1 är alltså den första versionen av paketet, 2 den andra osv.  Om ett paket i listan återställs, t ex nr 3, i en lista med versionerna 1-5, kommer den ersatta versionen att läggas i listan över ej aktiva versioner och ”version nr 3” övertar platsen som den aktiva versionen. Listnumreringen över befintliga aktiva versioner ändras samtidigt till 1, 2, 4, 5. plus versionsnumret på den ersatta versionen.

Export av materialpaket

Ett materialpaket kan exporteras och lagras utanför plattformen. Det exporterade paketet består av material som lagts in, information om navigationsstruktur, titel på paketet samt eventuellt övrig metadata, t ex beskrivning av innehållet. Ett exporterat paket kan importeras igen till systemet som materialpaket och även direkt som kurs.

Gå till Materialbibliotek > Materialpaket > Hantera materialpaket. Markera paketet som ska exporteras och klicka på verktyget Exportera materialpaket. Klicka på länken Klicka här för att ladda ner filen. Välj plats där det exporterade paketet ska lagras och döp filen till ett lämpligt namn.