Hur fungerar portalsajter?

En portalsajt är en möjlighet att göra anpassade portaler för olika grupper av användare inom olika
enheter. Anpassningarna kan bestå av språkinställningar, logga och färger samt vilka menyval som är aktiverade. Det är helt enkelt möjligt att ge olika typer av användare helt olika användarupplevelser trots att de besöker en och samma GRADE-installation.

Portalsajter kopplas till enhet via menyn Enheter i Grade Administration, antingen vid skapande av ny enhet eller vid redigering av enhet.  Om inget aktivt val av portalsajt görs gäller standardportalsajten (system default).

 

Exempel på webbadresser till portalsajter

Säg att webbadressen till er GRADE-plattform är foretaget.grade.se. Eftersom era användare består av både medarbetare och återförsäljare vill ni kunna skilja dessa två målgrupper åt. De interna medarbetarna ska utöver att gå utbildningar även kunna nå sin kompetensprofil, sin utvecklingsplan och sina medarbetarbetarsamtal. Återförsäljarna har en egen kurskatalog med utbildningar som rör era produkter.  Detta gör att ni har två portalsajter, en intern och en extern. Dessa nås via följande adresser: 

foretaget.grade.se/intern (för medarbetare)

foretaget.grade.se/extern (för återförsäljarna och ev. andra externa målgrupper)

 

Lägg till och redigera portalsajt 

1. Gå till Grade Portal > Portalsajter i Grade Administration. Sidan visar de befintliga portalsajter som finns. System default är standard om inget annat har valts.

mceclip0.png

2. Klicka på Lägg till portalsajt för att skapa en ny portalsajt. Fyll i Titel och eventuellt BeskrivningTitel i webbläsaren är den titel som kommer att visas i webbläsarfönstret för användare som besöker portalsajten. Vid Startsida kan du välja om användarna ska mötas av PortalöversiktPersonlig översikt/Chefsöversikt eller Mitt lärande som startsida. Om du markerar Hoppa över portal kommer användare att vid inloggning från portalsajten att komma direkt in i den onlinekurs han/hon senast var inloggad i. Detta innebär att användaren inte får tillgång till någon översiktssida, vilket annars är den första sida användaren kommer till efter inloggning. 

mceclip1.png

3. Välj ett av de tillgängliga språken i rullgardinsmenyn. Om det finns flera portalskal uppladdade kan du i rullgardinsmenyn vid Skal välja vilket du ska använda. Skalet är det som bestämmer utseendet på portalsajten, dvs färger, typsnitt och logga. 

4. Nu är det dags att bestämma hur inloggningssidan ska se ut och fungera. Inloggningssidan visas på portalsajter som inte använder SSO (Single-Sign-On). Använd HTML-editorn ska för att skriva test och ladda upp ev bild/film. 

5. Välj om du vill visa hur många som är inloggade samtidigt på inloggningssidan. Det går även att lägga till vilka paneler som ska synas på portalsidan såsom systemmeddelanden, öppna kurser och lösenordshjälp. 


Ställ in menyer på portalsajt

Klicka på fliken Menyer för att ställa in vilka menyer du vill ska vara aktiva för just den här portalsajten.

 

mceclip2.png

 


Bestäm hur Portalöversikten ska se ut

1. Klicka på fliken Översikt för att bestämma hur portalens översiktssida ska se ut. De paneler som finns i den övre rutan visas på översiktssidan i portalen för aktuell sajt. Övriga paneler finns nedanför. Om du vill lägga till en panel drar du den från den nedre delen till den övre. Välj panelens placering genom att släppa den i rätt kolumn. Du kan även ändra ordning på panelerna genom att dra och släppa dem. Du kan ta bort en panel antingen genom att dra ner den till den nedre rutan eller genom att klicka på krysset i hörnet. 

Följande paneler riktar sig endast till utbildare och administratörer och kommer inte att vara synliga för övriga användare: 

  • Anslagstavla för utbildare
  • Resurser för utbildare
  • Forum för utbildare
  • Kollegor


Paneler för utbildare

Det finns ett antal paneler som inte är synliga för kursdeltagare/medarbetare. De är tänkta som ett stöd för utbildare och administratörer och ger möjlighet att kommunicera direkt med dessa målgrupper. Panelerna läggs till på samma sätt som övriga paneler i fliken Översikt. Innehållet redigeras här.

Resurser

Panelen består av en mappstruktur där man har möjlighet att lägga in filer som ska var tillgängliga för utbildare och administratörer från portalöversikten. Bygg upp strukturen genom att klicka på en mapp och välj vad du vill lägga till i rutorna till höger.

Kollegor

Panelen Kollegor visar urval av de som har rollen utbildare och/eller administratör i systemet. Här ställer du in antalet bilder som ska visas i panelen och om den ska visa endast utbildare eller även administratörer. Vilka som visas kommer att slumpas fram varje gång översikten uppdateras. Från panelen kan man klicka på en länk till en översiktssida som visar alla. Varje utbildare visas med bild (från den personliga presentationen), namn, vilka kurser och ämnen de undervisar på och länkar till bloggar.

Forum

I forumet kan lärare och administratörer lägga upp diskussionstrådar som inte kursdeltagarna ser.
Skriv in en titel och beskrivning. Välj om man själv ska kunna redigera sina inlägg efter att de har
publicerats. Klicka på Spara för att skapa forumet som ska visas i panelen Forum för utbildare.

Kurskatalogpanel

Under fliken Kurskatalogpanel anges vilka kurser som ska visas under Aktuella kurser på Portalöversikten.
Välj Lägg till kurs för att välja bland kurserna som ligger i kurskatalogen (ej online-kurser). Klicka på Lägg till kurs för att lägga till en kurs. Dra och släpp bland de tillagda kurserna för att välja i vilken ordning de ska visas.