Skapa eller Kopiera program

I denna artikel beskrivs hur du skapar program i GRADE Administration. Program är paket av kurser och aktiviteter.

Skapa program

1. Gå till Utbildningsadministration > Program > Lägg till program i GRADE Administration.

2. De fält som är markerade med en röd asterisk är obligatoriska.

Titel - Programmets titel så som den visas i kurskatalogen.

Kort beskrivning - Den korta programbeskrivning som visas under programmets titel på första sidan i kurskatalogen.

Dölj kort beskrivning i detaljer i kurskatalog - Markera om du inte vill att texten upprepas i den detaljerade beskrivningen av programmet.

Ladda upp bild - Om du vill koppla en bild till programmet laddar du upp den här.

Mitt lärande-panelen på översiktssidan visas programbilderna i storlek 324x80px (ca 4:1).

På programsidan under Mitt lärande visas huvudbilden i storlek 900x150px (6:1).

Visa i kurskatalog - Om du har ett datum när du vill att programmet ska visas i kurskatalogen kan du markera rutan och lägga in ett datum i Från. Du kan även lägga in ett datum när du vill att programmet ska tas bort från kurskatalogen. Om du inte lägger in några datum kan det vara bra att vänta med att markera rutan tills du är helt klar med programmet.

Synlig före inloggning - Låt vara omarkerad om inte programmet ska vara tillgänglig i en extern, öppen kurskatalog. Välj enhet för att bestämma vilken enhet användarna som självregistrerar sig ska hamna på.

Programinformation - Fyll i information om programmet direkt i textrutan eller välj att använda en sidmall för att ge ett standardiserat format. Sidmallar tas fram genom att klicka på symbolen markerad med rött nedanför.

Klicka på en mall för att välja den i listan. Här kan finns mallar skräddarsydda för din organisation:

Du får nu en mall där du kan ersätta rubriker och text. Se till att du behåller formateringen i texten. Om du ska klistra in text kopierad från en webbsida eller t.ex. från Word bör du använda symbolen för Klistra in som vanlig text.

Nyckelord - Ange ord som ska ge träff på programmet vid sökning i kurskatalogen (utöver titeln och det korta beskrivningen).

Planerare - Den person som administrerar programmet i GRADEAdministration, vanligtvis du själv. Systemet föreslår detta. Tryck på Välj för att ändra.

Ansvarig - Denna inställning bestämmer under vem programmet ska dyka upp i Hantera anmälningar i Portalen.

Status - Status kan vara Aktiv eller Stängd. När du skapar ett nytt program ska status vara Aktiv. Ett stängt
program syns inte i kurskatalogen och sorteras bort från listan i Hantera anmälningar. Sätt gärna gamla inaktuella program som Stängda.

Pris, Diarienummer, Objektnummer, Kostnadsställe och Fakturaadress - Dessa fält används vanligtvis inte och är valfria att fylla i som information på programmet.

Kategorier - Här väljer du vilka kategorier programmet ska tillhöra i kurskatalogen. Om din verksamhet har portalsajter med olika kategorier visas dessa portalsajterna efter varandra. Välj en kategori och använd plus-tecknet för att lägga till kategorin till ditt program. Observera att du kan välja fler än en kategori i samma grupp.

3. När du fyllt i all information om programmet klickar du på Spara.

4. Nu dyker ett antal paneler upp på högersidan, bl.a. Programsteg. Här lägger du till de kurser och aktiviteter programmet ska bestå av. Dessa går sedan att redigera för varje enskilt programtillfälle. Klicka på Redigera

5. Klicka på Lägg till steg och välj vilken typ av programsteg du vill lägga till. Du kan välja mellan online-kurs, fysisk kurs, Gemensam aktivitet (redan skapad aktivitet som kan användas i flera olika program) samt aktivitet som skapas specifikt för just detta program:

6. För varje steg du lägger till har du möjlighet att lägga till en stegbeskrivning samt markera om steget är obligatorisk eller inte. Ett program blir automatiskt avslutad när deltagare genomfört alla obligatoriska steg i det.

7. Ordningen du lägger stegen i blir en rekommenderad ordning för de deltagare som kommer att gå programmet. Du kan enkelt ändra ordningen genom att dra och släppa stegen till den ordningen du önskar.

8. Klicka på Spara när du är klar.

9. Nu är grunden för programmet klart och programstegen visas i panelen Programsteg:

10. Nu återstår bara att skapa programtillfälle som möjliggör manuell registrering, automatisk registrering eller registrering via kurskatalogen. För mer info läs gärna https://grade.zammad.com/help/sv-se/21-program/123-skapa-programtillfalle

Om du istället har skapat ett program som du vill göra en ny version av så går det att kopiera programmet. Funktionen finns i verktygsfältet i vyn Hantera program

Samma funktion går även att hitta om man har öppnat och redigerar ett av programmen i listan.

Programmet och de programtillfällen som finns på programmet kopieras. Det nya programmet får samma titel med (kopia) tillagt.