Skapa programtillfälle

I denna artikel beskrivs hur du skapar programtillfällen till ett program. Se även:

Skapa programtillfälle

1. Gå till Utbildningsadministration > Program > Hantera program i GRADE Administration. Klicka på det program du vill skapa programtillfälle för.

2. Öppna panelen Programtillfällen.

3. Om du planerar att skapa flera olika programtillfällen till programmet rekommenderar vi att du börjar med att ställa in de generella inställningarna för programtillfällena. Om du gör det här får du samma inställningar för samtliga programtillfällen.

Max antal aktiva anmälningar - Här kan du ange hur många programtillfällen en och samma deltagare får vara anmäld till. Om en programdeltagare försöker anmäla sig till 2 olika programtillfällen och du har skrivit 1 här kan hen inte anmäla sig till programtillfälle nummer 2 utan att först avanmäla sig från det första.

Inställningar för nya programtillfällen - Här kan du redigera bekräftelsemailet. Du kan också markera om du vill att utvärdering ska skickas efter programtillfällen, och vilket innehåll det ska vara i det mailet. Om du inte redigerar innehållet i mailen kommer du få standardinnehåll utifrån programmets placering i enhetsträdet.

4. Klicka på Ny för att skapa ett nytt programtillfälle.

Du får nu upp följande bild:

5. Fyll i fälten enligt följande:

Titel - Programtillfällets titel. Kan t.ex. vara ett datum, en ort eller bara "Tillfälle X".

Startdatum - Här fyller du i datum och tidpunkt när programmet startar.

Slutdatum - Datum och tidpunkt när programmet slutar. Om du inte vet slutdatum kan du sätta ett slutdatum långt fram i tiden så att programmet i princip alltid är öppet.

Antal dagar - Om det är relevant kan du fylla i hur många dagar programmet pågår. Det syns enbart i denna vy för dig och andra administratörer.

Område, Ort och Plats - Här kan du ange var programtillfället ska hållas. Antingen väljer du Område och Ort från rullgardinslistorna eller anger du Plats i fritext.

Webbmöteslänk - Här kan du lägga till en webbmöteslänk från t.ex. Skype eller Teams.

Praktisk information - Här kan du skriva ev. praktisk information som kursdeltagaren behöver veta inför programmet. Denna text kommer med i bekräftelsemejlet om du har med %locationinfo% i epostmallen.

Programinformation för programtillfället - Programinformation för programtillfället visas i programöversikten i mitt lärande. Ifall det finns text i denna textruta komma det att visas istället för texten i programinformation för deltagarna.

Status - Status står som Planerad i utgångsläget, och visas då inte i kurskatalogen. Ändra status till Aktiv när du vill att programtillfället ska visas i kurskatalogen.

Visa i kurskatalog - Bestämmer om tillfället ska dyka upp om en användare trycker på kursen i kurskatalogen

Visa start- och slutdatum - Om denna inställning är markerad visas programtillfällets start och slutdatum för deltagaren i mitt lärande.

Självregistrering tillåten från - Från och med detta datum kan kursdeltagare anmäla sig till programmet. Observera att ett datum måste läggas in för att man ska kunna anmäla sig till programtillfället.

Självregistrering tillåten till - Sista datum för anmälan till programtillfället.

Avbokning tillåten till - Sista datum för deltagare att avanmäla sig.

Antal deltagare - Maximalt antal deltagare till programmet. Deltagare kan inte anmäla sig själva om antal deltagare är lika med eller större än detta antal. Observera att du som administratör ändå kan lägga till deltagare manuellt över denna gräns.

Minimum - Minsta antal deltagare för att programmet ska gå. Det finns ingen automatik kopplad till detta antal, så det är enbart information för dig och andra administratörer.

Attest - Markera i rutan om anmälan till programtillfället kräver attest från närmsta chef.

Platsreservation - Välj om deltagarna ska antas vid registrering, manuellt eller vid attestering. Vid Manuell hanterar en administratör vem som får plats på programmet. Detta alternativ används om
man vill göra ett urval vid antagningen. Vid registrering innebär att platser blir reserverade direkt vid anmälan.  Vid attestering innebär att platser blir reserverade när kursdeltagarens chef attesterat anmälan. Vid inställningen Vid registrering eller Vid attestering får du möjlighet att välja när bekräftelsen till deltagaren ska skickas. Genom att välja Vid registrering eller Vid attestering får deltagaren information om att hen fått en plats på kurstillfället så fort en plats reserverats.

Väntelista - Du kan välja mellan att inte ha någon väntelista alls, ha manuell väntelista och ha automatisk väntelista. Vid manuell platsreservation ska du ha manuell väntelista (eller ingen alls). Automatisk väntelista passar när kursdeltagarna får sin plats vid registrering eller vid attestering. Vid automatisk väntelista tillämpas först-till-kvarn-principen bland de deltagare som är på väntelistan, så om någon deltagare med reserverad plats avanmäler sig får den deltagare som är först i väntelistan automatiskt en plats på programtillfället.

Ansvarig - Välj vem som är ansvarig för programtillfället. Om inget val görs blir den person som är ansvarig för hela programmet automatiskt ansvarig för dess tillfällen. Ansvarig visas på programtillfället i kurskatalogen så att deltagarna vet vem de kan vända sig till vid frågor.

Pris, Objektnummer, Kostnadsställe, Fakturaadress - Dessa fält används vanligtvis inte. De kan användas för att ge specifik information för programtillfället, men visas bara för dig och andra administratörer i denna vy. Det går bra att lämna fälten tomma.

6. Tryck Spara för att spara kurstillfället.

7. Nu dyker ett antal paneler upp på höger sida, bl.a. Programsteg. I denna visas de föreslagna programstegen utifrån programmets grundstruktur. Du kan göra justeringar i varje enskilt programtillfälle du skapar. Klicka på det programsteg du vill redigera.

8. Nu kan du ändra stegbeskrivningen (som visas för deltagarna i portalen), välja om programsteget är obligatoriskt eller inte samt ta bort programsteget.

9. Om du vill lägga till fler programsteg klickar du på Lägg till steg.

10. Klicka på Spara när du är klar.

Om du vill se hur programmet kommer att se ut för deltagaren i Mitt lärande kan du använda funktionen Förhandsgranska program som finns i verktygsfältet längst ned på sidan på ett programtillfälle.

Du får då upp en vy som visar de olika programstegen. I förhandsgranskningsvyn går det inte att öppna de ingående kurserna och aktiviteterna.