Skapa frågor i test i onlinekurs

När du skapar frågor till ett test får du välja mellan frågetyperna Flerval, Fritext, Matris och Sant/Falskt. För
enkelhetens skull beskriver vi först i steg-för-steg-form hur du skapar en ny flervalsfråga till ditt test. Därefter följer en beskrivning av de övriga frågetyperna. Varje fråga har en egen uppsättning inställningar som du kan justera individuellt. Dessa inställningar är beskrivna längre ner i artikeln.

Skapa ny flervalsfråga
1. Klicka på Redigera på ett test i en onlinekurs. Klicka på Frågor längst upp till höger i Redigera test. Du kommer nu till en bild som ser ut så här:

Klicka på Ny och välj Flervalsfråga

2. Ett nytt fönster öppnas. Skriv in frågans titel och bestäm hur många poäng ett rätt svar ska ge. Observera att en flervalsfråga endast kan ge 0 poäng eller Maxpoäng oavsett om det är en fråga med ett eller flera korrekta svar. Om du väljer maxpoäng till 2 så kan man alltså inte få 1 poäng på frågan, utan endast 0 eller 2.

Välj därefter om du vill ha Radioknappar eller Kryssrutor. Vill du att det endast skall vara möjligt att
välja ett svarsalternativ väljer du radioknappar. Kryssrutor är till för frågor där flera svarsalternativ kan
vara korrekta.

3. Skriv in Frågetext, dvs. själva frågan, och ladda ev. upp en fil. Det kan vara ett dokument som kursdeltagaren skall läsa, eller t.ex. en film.

I utgångsläget finns två svarsalternativ, men det går att lägga till fler. Du kan ha upp till tio svarsalternativ.
Skriv in svarstexten för de svarsalternativ du vill ha, och klicka på Lägg till svar om du vill ha fler svarsalternativ. Markera rutan vid Rätt svar för det eller de svarsalternativ som är korrekt(a). Glöm inte att
markera Kryssrutor på frågan om du väljer flera alternativ som korrekta. Annars går det inte att svara
rätt på frågan! Om du av misstag fått för många svarsalternativ kan du ta bort ett genom att klicka på det röda krysset till höger om svaret.

4. Om du vill att kursdeltagaren skall få en kommentar efter att han/hon har svarat på frågan, eller efter
testet så kan du även fylla i Feedback-fältet under svarstexten. Feedback kan vara beröm för ett korrekt svar, eller instruktioner för vad man bör läsa vid fel svar.

Till varje svarsalternativ kan du bifoga en fil. Det kan vara ett dokument eller någon form av multimedia. Klicka på den gula mappen efter Välj fil och följ instruktionerna för att lägga in en fil.

5. Glöm inte att Spara när du är klar med frågan och svarsalternativen.

6. Gå till Inställningar för frågor och ställ in efter dina önskemål. När du är klar väljer du Stäng

Sant/Falskt-frågor
Sant/Falskt-frågor har alltid radioknappar och där finns två fasta svarsalternativ: Sant och Falskt. I övrigt fungerar denna frågetyp på samma sätt som fritextfrågorna.

Matrisfrågor
En matrisfråga kan beskrivas som en samling flervalsfrågor med gemensamma svarsalternativ och en inledande frågetext. Välj Ny matris för att skapa en matrisfråga. Ett nytt fönster öppnas.

Fyll i frågans Titel och välj hur många poäng som frågan skall ge om den besvaras korrekt. Observera att endast ett helt korrekt svar kan ge några poäng. Ett helt korrekt svar ger maxpoängen, medan delvis eller helt fel svar ger noll poäng.

Välj om du vill ha Radioknappar eller Kryssrutor på samma sätt som för flervalsfrågor och skriv in frågetexten. Du kan komplettera frågan med en bild, en film, ett dokument eller annan typ av fil.
Under frågetexten kommer själva matrisen:

Frågorna eller påståendena skriver du in i rutorna längst till vänster, och svarsalternativen överst. Markera
vilka/vilket alternativ som skall vara korrekt genom att sätta en bock i rutan. Använd plustecknen om
du vill utöka matrisen. Glöm inte att Spara när du är klar.

Fritextfrågor
Fritextfrågor är en frågetyp med manuell rättning där kursdeltagaren själv formulerar och skriver sitt svar. För att skapa en ny fritextfråga väljer du Ny fritext i Redigera test. Fyll i Titel, Maxpoäng och Frågetext. Om du vill lägga in ett dokument eller någon form av multimedia gör du det genom att klicka på Bläddra där det står Välj fil. Gå vidare till Inställningar om du t.ex. vill lägga in feedback på frågan.

Multimedia i frågor
Du kan använda dig av bilder, ljud och filmer i dina frågor. För flervals- och sant/falskt-frågor kan du dessutom använda multimedia i svarsalternativen. Klicka på Bläddra där det står Välj fil för att bifoga din multimediafil.

Inställningar för frågor
För varje fråga kan du lägga in feedback, ledtråd och lösning. Detta gör du under Inställningar på frågan. Gå till Redigera test – Frågor, klicka på titeln på frågan, och välj Inställningar. Om du håller på att skapa en ny fråga väljer du helt enkelt Inställningar längst upp.

Feedback vid godkänt/ej godkänt
Texten du skriver in här visas i kolumnen Feedback på testresultatsidan under förutsättning att feedback är aktiverat på testet. Här kan du ge beröm och informera om hur kunskapen kan inhämtas.

Ledtråd
Om du ställt in testet så att det ska visa ledtrådar kommer texten du skriver in här att visas när kursdeltagaren klickar på ledtrådsknappen. Ledtrådar är lämpliga i övningar där fokus ligger på inlärning.

Lösning
Här skriver du in lösningen på frågan. Om det är inställt på testet så att knappen Lösning skall visas kommer den text du skriver in här att visas när kursdeltagaren trycker på knappen.

Lägg till dokument
Till alla fält i Inställningar kan du bifoga ett dokument som komplement till texten.