Inlämningsuppgifter

I kurser där kursdeltagarna ska lämna in material kan du använda onlinekursens funktion Inlämningsuppgifter. Kursdeltagarna kan lämna in sina svar i form av text och/eller filer.

Som kursadministratör/utbildare får du ett meddelande när en ny inlämning görs och du kan då ge feedback och betygsätta en inlämning. Det finns också möjlighet att aktivera s k kamratgranskning. Det innebär att kursdeltagarna kan se varandras inlämningar och kommentera dessa.

Denna artikel består av följande delar:

Skapa inlämningsuppgift i onlinekurs

Publicera inlämningsuppgift

Rättning och uppföljning av inlämningsuppgift

Kamratgranskning

Se även inlämningsuppgifter i onlinekurs

Kursinställningar

Aktivera menyalternativet Inlämningsuppgifter  för kursdeltagarna.

Skapa inlämningsuppgift i onlinekurs

1. Gå till Administration > Inlämningsuppgifter i en onlinekurs. Klicka på Ny inlämningsuppgift

2. Beskrivningen av inlämningsuppgiften skapas i en html-editor, i vilken du kan ladda upp bilder samt lägga till filmer från t ex YouTube, Vimeo eller egen streamingserver.

3. Under Inställningar väljer du om inlämningsuppgiften ska vara enkel eller avancerad. En enkel inlämningsuppgift kan kursdeltagaren endast besvara EN gång, medan en avancerad kan  besvaras/kompletteras flera gånger. En enkel inlämningsuppgift besvaras alltid genom att kursdeltagaren laddar upp ett dokument, medan en avancerad även kan besvaras i textformat. Under Inställningar finns också möjlighet att ställa in om kursdeltagarna ska få se varandras inlämningsuppgifter och i så fall även få tillåtelse att kommentera dessa.

4. Under Publicering och deadline bestämmer du hur tiden för deadline ska sättas. Vid absolut deadline stängs inlämningsuppgiften ett bestämt datum - oavsett när kursen påbörjas. Relativ deadline kan med fördel användas på kurser där kursdeltagarna startar kursen vid olika tillfällen. Tiden för deadline styrs då av tillfället då kursdeltagarna registrerar sig på kursen. Vid personlig deadline sätter kursdeltagaren själv ett datum för deadline. Denna typ av deadline passar bra för utbildningsinsatser där kursdeltagaren själv planerar sin utbildning.

5. Det finns möjlighet att bestämma vem som är ansvarig för inlämningsuppgiften samt sätta en rättningsdeadline för denna person. Du kan välja mellan de personer som är registrerade som kursadministratörer eller utbildare på kursen. Samtliga kursadministratörer och utbildare kan rätta inlämningsuppgiften, men den som är ansvarig får information direkt i portalen om de inlämningsuppgifter han/hon är ansvarig för samt kan klicka sig vidare för rättning av dessa.

6. Under Notifieringar kan du välja hur mycket information du vill få ur GRADE-plattformen om inlämnade uppgifter, missade deadlines etc.

7. Spara inställningarna du gjort.

Publicera en inlämningsuppgift

När du har skapat en inlämningsuppgift kan du publicera den som kursinnehåll i kursen. Vi rekommenderar att du gör detta eftersom du då kan placera uppgiften tillsammans med övrigt material i kursen. Inlämningsuppgifter som inte är publicerade kommer kursdeltagarna åt via menyn Personligt > Inlämningsuppgifter.

1. Klicka på Kursinnehåll och Ny. Välj Tester > Inlämningsuppgift

2. Välj Befintlig och klicka på Bläddra för att välja den inlämningsuppgift du vill publicera. Observera att kursdeltagarna inte kan se inlämningsuppgiften under Kursinnehåll innan du har kryssat i Synlig.

Om du väljer att skapa en ny inlämningsuppgift i detta läge (direkt från Kursinnehåll) så skapas en ny inlämningsuppgift med standardinställningar. Vi rekommenderar dock att du skapar inlämningsuppgifterna i förväg – eftersom du då har möjlighet att själv anpassa inställningarna redan från början.

Rättning och uppföljning av inlämningsuppgift

Du som är ansvarig för en inlämningsuppgift ser i portalen när en kursdeltagare lämnat in en inlämningsuppgift:

Om du har valt att få notifieringar när kursdeltagare lämnat in en inlämningsuppgift får du även ett meddelande som talar om detta:

Klicka på inlämningsuppgiften under Kursinnehåll för att komma till en översiktsbild över samtliga inlämningar.

Här kan du rätta inlämnade uppgifter och skicka påminnelser till de som är försenade.

Om du klickar på en inlämning kommer du till en sida när du kan kommentera och betygsätta inlämningsuppgiften. Om du under Inställningar har valt manuell stängning av uppgiften kan du göra det här. Om du gör detta kan kursdeltagaren inte komplettera inlämningsuppgiften. Du kan ladda upp en fil t.ex. ett textdokument som komplement till din kommentar. Betygskalan är densamma som för kursen i övrigt (ställs in under Administration > Inställningar >Betygsskala).

Du kan även komma till sidan för rättning genom menyn Uppföljning > Inlämningsuppgifter. Klicka på den inlämningsuppgift samt kursdeltagare vars uppgift du vill rätta.

Där kan du också se historik över alla inlämningar en kursdeltagare gjort på en specifik inlämningsuppgift.

Kamratgranskning

När du skapar en inlämningsuppgift kan du välja att aktivera Kamratgranskning. Detta betyder att kursdeltagarna kan se varandras inlämningsuppgifter och även kommentera dessa. Observera att inlämningsuppgiften måste vara publicerad under Kursinnehåll för att kamratgranskningen ska fungera. Du kan när som helst klicka på aktuell inlämningsuppgift under Kursinnehåll för att få en överblick över inlämnade inlämningsuppgifter samt kommentarer på dessa.

Du kan klicka på respektive kursdeltagares inlämningsuppgift för att se inlämningen och andra kursdeltagares kommentarer.

Det finns även möjlighet att få en samlad bild över en kursdeltagares samtliga gjorda kommentarer – både på sin egen inlämning och andras. Detta kan t.ex. vara intressant att följa upp om du i instruktionerna till inlämningsuppgiften har angett att kursdeltagarna ska lämna ett visst antal kommentarer på andras inlämningsuppgifter. Gå till menyn Uppföljning > Inlämningsuppgifter och välj en inlämningsuppgift samt den kursdeltagare vars kommentarer du vill se.

Klicka på siffran som anger antal gjorda kommentarer för att se de kommentarer som kursdeltagaren har lämnat.