Menyalternativet Administration > Inlämningsuppgifter i onlinekurs

Här skapar och hanterar du som utbildare/administratör kursens inlämningsuppgifter. Existerande inlämningsuppgifter visas i en lista. I listan visas uppgifternas Titel, vilken dag de Publiceras, Deadline och om uppgiften är Stängd eller inte. Om en inlämningsuppgift är satt som obligatorisk visas det med en stjärna intill titeln.

Det finns möjlighet att låta kursdeltagarna själva välja mellan ett antal valfria inlämningsuppgifter. För att få godkänt resultat på kursen måste då det angivna antalet uppgifter ha lämnats in och godkänts. När kursadministratören rättat och godkänt det angivna antalet kommer automatiskt en fråga upp om att sätta slutbetyg på kursen.

Klicka på Ny för att skapa en ny inlämningsuppgift.

Ange Titel och en Beskrivning av uppgiften. Ange om uppgiften ska vara obligatorisk eller valfri. En obligatorisk uppgift måste lämnas in och godkännas för godkänd kurs. Om alternativet valfria uppgifter används anger du i panelen till vänster vilket antal som måste slutföras för godkänt resultat på kursen. Det ger kursdeltagaren möjlighet att själv välja mellan ett antal uppgifter. Det är även möjligt att kombinera obligatoriska uppgifter med ett antal valfria.

Med radioknapparna vid Läge bestämmer du om vill använda Enkelt läge eller Avancerat läge.
Enkelt läge innebär att kursdeltagarna bara kan lämna in en enda fil som svar på uppgiften. Avancerat läge tillåter däremot multipla inlämningar och kommentarer till varje inlämning. Du som utbildare/administratör kan ge respons på varje inlämning och även skicka filer tillbaka till kursdeltagaren.

Uppgiftens Deadline kan vara absolut, relativ eller personlig. Vid Absolut deadline gäller samma sista inlämningstidpunkt för alla. Vid Relativ deadline har kursdeltagarna en viss tid på sig från och med det att de registreras på kursen. När du väljer Relativ deadline visas ett textfält där du fyller i antal dagar kursdeltagarna har på sig att färdigställa uppgiften. Vid Personlig deadline sätts tidpunkten istället av kursdeltagaren själv.

Markera Rättningsdeadline om du vill sätta en deadline även för när uppgiften skall vara rättad. När rutan markeras får du möjlighet att sätta deadline i antal dagar efter inlämning.

Med radioknapparna vid Stäng ställer du in om inlämningsuppgiften ska stängas automatiskt vid deadline eller om du vill stänga den manuellt. Om du väljer Stäng manuellt visas kryssrutan Stängd. Kryssa i rutan när du vill stänga uppgiften för inlämning.

Du kan välja att sätta en utbildare/administratör i kursen som Ansvarig för uppgiften. Detta används för att visa rätt information kring vilka orättade eller försenade inlämningsuppgifter just den utbildaren/administratören är ansvarig för.

Ändra eventuellt namn och E-postadress för uppgiftens Kontaktperson. Systemet fyller automatiskt i namn och e-postadress för den som skapar uppgiften.

Det går bra att bifoga en fil till uppgiften. Klicka på Bläddra/Browse och välj en fil från din dator.

Det är möjligt att aktivera notifieringar till den som är angiven som ansvarig. De två senare är kopplade till att man har aktiverat en rättningsdeadline. Klicka på Spara när du är klar. Från och med publiceringsdatumet blir uppgiften tillgänglig för kursdeltagarna.

Redigera en inlämningsuppgift

Vill du ändra eller manuellt stänga en uppgift klickar du på uppgiftens titel i panelen Hantera inlämningsuppgifter. Den detaljerade informationen om uppgiften visas i panelen Information. Gör dina ändringar och klicka Spara. Väljer du att stänga en uppgift kan inte kursdeltagarna lämna in längre.

Ta bort en inlämningsuppgift

Markera i listan de inlämningsuppgifter du vill ta bort. Klicka sedan på Ta bort.

Hantera inlämnade uppgifter

När du vill hantera inlämningar för en viss uppgift klickar du på Status. En lista på alla kursdeltagare visas. Du kan se vilka som lämnat in i kolumnen Inlämningsdatum. De inlämnade filerna finns tillgängliga i kolumnen Fil. Klicka på ett filnamn för att ladda ned filen.

De kursdeltagare som ännu inte lämnat in är gråmarkerade. Du kan skicka en påminnelse till de som inte lämnat in genom att markera dem i listan och klicka på Skicka meddelande i verktygsfältet.

Du kan exportera inlämnade uppgifter för att kunna läsa dem utan att ha tillgång till kursen. Markera med kryssrutorna de kursdeltagare vars inlämningar du vill exportera. Klicka sedan på Exportera i verktygsfältet. Välj Spara/Save i dialogrutan som öppnas och bestäm sedan var på din dator du vill spara filen.

Filen som skapas av exporten är en  zip-fil. Du kan extrahera den med den inbyggda funktionaliteten i Windows. När du extraherat filen kan du se att det skapats en mapp för varje kursdeltagare. Kursdeltagarens inlämningar ligger i mappar namngivna efter den tidpunkt de lämnades in. Du kan öppna de medföljande xml-filerna i din webbläsare för att se eventuella kommentarer.

Funktionen Återställ i verktygsfältet kan du använda om du vill ”nollställa” en inlämning. All information i form av inlämnade filer, kommentarer och betyg tas bort. Markera de kursdeltagare vars inlämning du vill återställa och klicka sedan på Återställ. Funktionen kan vara särskilt praktisk att använda om du skapat en inlämningsuppgift i Enkelt läge då kursdeltagarna bara har en chans att lämna in. Skulle något blivit fel med den inlämningen kan du återställa den och ge kursdeltagaren en ny chans att lämna in.

Vill du få ut status för inlämningsuppgiften i form av en rapport klickar du på Visa rapport i verktygsfältet.

Grade Kunskapsbank - Inlämningsuppgifter