Om tester i materialbiblioteket i GRADE Administration

GRADE-plattformens testverktyg ger möjlighet att skapa tester för att kunna mäta kursdeltagarnas kunskaper. Tester kan skapas lokalt direkt i en onlinekurs eller i Materialbiblioteket i GRADE Administration.
Denna artikel beskriver hur tester skapas i Materialbiblioteket. 

Exempel på användningsområden är förkunskapstest, övningstest, prov och certifieringar.

Ett test består av ett antal frågor som kan vara av typerna flerval, sant/falskt, matris och fritext. Flervalsfrågor har svarsalternativ där ett eller flera kan vara korrekt, medan fritextfrågor kräver att kursdeltagarna själva skriver in svaret på frågan. Matrisfrågorna består av en inledande text samt ett antal påståenden eller frågor med gemensamma alternativ.

Om du inte använder fritextfrågor sker poängberäkning automatiskt och du kan välja att presentera
resultatet för kursdeltagaren omedelbart efter avslutat test. Du kan koppla certifikat till test, så att kursdeltagaren automatisk får ett personligt certifikat om resultatet är godkänt. Du kan även lägga in dokument och använda dig av multimedia, så som bild, ljud och film dina test. Dessutom finns det avancerad funktionalitet som slumpade frågor, urvalskriterier och frågekategorier.

När du ska skapa ett test måste du börja med att skapa frågorna som ska ingå i testet. Först därefter kan du skapa själva testet och välja vilka frågor som ska ingå. Därefter finns testet i materialbiblioteket och det återstår att publicera testet i en onlinekurs för att kursdeltagarna ska kunna genomföra testet. Detta görs i en onlinekurs i portalen. I korthet är arbetsgången följande: 

1. Skapa frågor 

2. Skapa test 

3. Publicera testet i onlinekurs

Frågor 

Det finns fyra typer av frågor:

  1. Flervalsfrågor har flera alternativa svar där ett eller flera är korrekt. Poängberäkning sker
    automatiskt för flervalsfrågorna.
  2. Sant/falskt-frågor har de två låsta svarsalternativen sant och falskt.
  3. Matrisfrågor kan användas för att matcha ett antal påståenden eller frågor mot gemensamma alternativ.
  4. Fritextfrågor besvaras i löpande text och måste bedömas och poängsättas manuellt av kursansvarig. 

Frågorna kan grupperas i kategorier vilket underlättar hantering av stora frågemängder och möjliggör avancerade urval av frågor till testen. Till en fråga kan du knyta olika typer av information som du kan välja att visa i testet, så som ledtråd, feedback och lösning.