Importera SCORM-paket

Ett SCORM-paket är en färdig e-Learning kurs som har paketerats enligt SCORM standard vilket innebär att det kan distribueras och avrapportera resultat till ett LMS eller annat system som stödjer standarden. GRADE LMS stödjer SCORM 1.2 och SCORM 2004.

När du lägger in SCORM-paket kan du antingen först lägga in paketet i Materialbiblioteket och hämta kursen därifrån eller lägga in det direkt i en kurs. Fördelen med att använda materialbiblioteket är att du får en samlad lista på de SCORM-paket som finns inlagda i någon kurs.

Här beskrivs de båda tillvägagångssätten.

Kolla här om du vill exportera en Composerkurs.

1. LÄGG IN SCORM-PAKET VIA MATERIALBIBLIOTEKET

1.1. Ladda upp paketet till materialbiblioteket

1. Gå till GRADE Administration och menyn Materialbibliotek > Materialpaket > Lägg till materialpaket.

2. Välj att Importera materialpaket och klicka på Nästa längst ned på sidan.

3. Leta upp ditt paket med Välj fil knappen och välj sedan Nästa längst ned på sidan.

4. Lägg in en Titel och övrig information om paketet och välj sedan Slutför längst ned på sidan.

5. Nu finns paketet sparat i Materialbiblioteket och kan användas i dina kurser.

1.2. Skapa online-kurs från materialpaket

Nästa steg är att paketet ska läggas in i en kurs för att kunna distribueras till deltagarna.

Gör så här:

1. Gå till menyn Online-kurs > Skapa kurs och välj Skapa från materialbibliotek. Klicka på Nästa längst ned på sidan.

2. Markera vilket materialpaket du vill använda i kursen och klicka på Nästa.

3. Fyll i information om kursen. Fält markerade med röd * är obligatoriska.

4. Klicka sedan på Slutför längst ned på sidan.

5. Kursen är nu skapad och du kan välja att göra fler inställningar som t ex notifieringar och information om hur den ska presenteras i kurskatalogen. Glöm inte att klicka på Spara.

2. LÄGG IN SCORM-PAKET DIREKT I EN KURS

Detta alternativ används om du inte har behov av att använda materialbiblioteket och en kursadministratör vill lägga in paketet direkt från kursmiljön.

Gör så här:

1. Skapa en tom online-kurs i GRADE Administration via menyn Online-kurser > Skapa kurs.

2. Ange Titel, Beskrivning, Start och Slutdatum samt lägg in dig själv som Kursansvarig. Klicka på Slutför längst ned på sidan.

3. Tryck sedan på Redigera kursinnehåll i verktygsfältet i bottnen av skärmen.

4. Klicka på Kursinnehåll längst upp i navigationsträdet och välj Lägg till.

5. Lägg till Importera modul från kategorin Importera.

6. Leta upp SCORM-paketet på din dator med knappen Välj fil och klicka sedan på pilen för att ladda upp det.

7. Klicka på Slutför för att lägga in paketet. Navigationsträdet uppdateras automatiskt.

8. Klicka på Titeln för att se kursinnehållet.

3. GÖR INSTÄLLNINGAR FÖR HUR KURSEN VISAS OCH UPPFÖLJNING

När kurspaketet finns på plats kan du som kursadministratör välja hur kursen ska visas för kursdeltagarna. Om kurspaketet fungerar fristående från annat material kan du välja att låta kursen starta med innehållet och dölja vänstermenyn och navigationsträdet. Då visas kursinnehållet i fullt fönster så här:

Om du vill att kurspaketet med automatik ska sätta kursen som avslutad när innehållet är klart måste man också ange detta i kursens egenskaper.

Gör så här:

1. Gå till Inställningar i menyn Administration.

a. Klicka i att kursen ska Börja med innehåll.
b. Ta bort bocken för Visa vänstermenyn, Visa navigationsträdet och Visa länken ”Fortsätt kurs”.

c. Klicka också i vid Uppföljning: Kursen avslutad att du manuellt kommer att markera vilka noder som ger kursen avslutad.

2. Du måste sedan även ange att det är det aktuella kurspaketet som ska ge kursen avslutad:

a. Klicka på kugghjulet längst ned på sidan där kursinnehållet visas:

b. Ange i nodens egenskaper att den måste vara avklarad för ett godkänt resultat.

3. Om du vill se hur kursen ser ut för en kursdeltagare klicka på ikonen för att byta till kursdeltagarvyn upp till höger på sidan.

3.1. Uppföljning av genomförande

Som administratör kan du följa upp vilka som genomför kursen med godkänt resultat. Det är
inställningarna i kurspaketet (SCORM) som avgör vad som är godkänt resultat. Det kan t ex vara att
deltagare måste ha klickat på alla sidor eller att ett test ska vara avklarat med godkänt resultat.

Deltagarnas resultat visas i menyn Uppföljning > Framsteg.