Skapa fysiska kurser

Denna artikel beskriver hur du skapar en fysisk kurs som deltagarna ska kunna anmäla sig till från kurskatalogen.

1. GRADE Administration

Nya kurser läggs upp i GRADE Administration. GRADE Administration har en meny till vänster, och den kan se lite olika ut beroende på vilken behörighet du har. Menyalternativet där du kan skapa och hantera kurser heter Utbildningsadministration.

Välj Utbildningsadministration > Hantera kurser för att visa de kurser som finns inlagda i den enhet du har tillgång till. Om du har behörighet till flera enheter kan du byta enhet genom att klicka på Byt enhet längst upp till höger.

Klicka på en av kurserna i listan om du vill se detaljerad information om kursen. En kurs i GRADE-plattformen består av ett Kursobjekt med tillhörande Kurstillfällen. Kursobjektet innehåller allmän information om kursen så som titel, beskrivning och kategorisering.

Information som istället är knutet till kurstillfället är datum och tid, påminnelse, anmälningsformulär och innehåll i bekräftelsemail.

2. Skapa en kurs (ett kursobjekt)

För att skapa ett nytt kursobjekt väljer du Utbildningsadministration > Lägg till kurs i vänstermenyn.

De fält som är markerade med en röd asterisk är obligatoriska, och måste därför fyllas i. Här följer en beskrivning av varje fält och inställning på kursobjekten, och hur du ska fylla i dem.

Titel - Kursens titel så som den visas i kurskatalogen. OBS undvik att använda samma titel på olika kurser. Det orsakar ofta förvirring bland användare.

Kort beskrivning - Den korta kursbeskrivning som visas under kursens titel i kurskatalogen.

Dölj kort beskrivning i kursdetaljer i kurskatalog - Ska vara markerad om du inte önskar att texten upprepas i den detaljerade beskrivningen av kursen.

Ladda upp bild - Om du vill att det visas en bild i anslutning till kursen i kurskatalogen laddar du upp den här.

Visa i kurskatalog - Om du har ett datum när du vill att kursen ska visas i kurskatalogen kan du markera rutan och lägga in ett datum i Från. Du kan även lägga in ett datum när du vill att kursen ska tas bort från kurskatalogen. Om du inte lägger in några datum kan det vara bra att vänta med att markera rutan
tills du är helt klar med kursen.

Synlig före inloggning - Låt vara omarkerad om inte kursen ska vara tillgänglig i en extern, öppen kurskatalog. Välj enhet för att bestämma vilken enhet användarna som självregistrerar sig ska hamna på.

Kursinformation - Fyll i information om kursen direkt i textrutan eller välj att använda en sidmall för att ge ett standardiserat format. Sidmallar tas fram genom att klicka på symbolen markerad med rött nedanför.

Klicka på en mall för att välja den i listan. Här kan finns kursbeskrivningsmallar skräddarsydda för din organisation:

Du får nu en mall där du kan ersätta rubriker och text. Se till att du behåller formateringen i texten. Om du ska klistra in text kopierad från en webbsida eller t.ex. från Word bör du använda symbolen för Klistra in som vanlig text.

Planerare - Den person som administrerar kursen i GRADE Administration, vanligtvis du själv. Systemet föreslår detta. Tryck på Välj för att ändra.

Kursansvarig - Denna inställning bestämmer under vem kursen ska dyka upp i Hantera kurser i Portalen.

Status - Kursstatus kan vara Aktiv eller Inaktiv. När du skapar en ny kurs ska status vara Aktiv. En inaktiv
kurs syns inte i kurskatalogen och sorteras bort från listan i Hantera kurser. Det kan alltså vara bra
att sätta gamla inaktuella kurser som Inaktiva.

Anmälan inkluderar alla tillfällen - För enstaka eller återkommande kurser ska denna inställning lämnas omarkerad. Inställningen används om flera kurstillfällen ska inkluderas i en och samma anmälan.

Pris, Diarienummer, Objektnummer, Kostnadsställe och Fakturaadress - Dessa fält används vanligtvis inte och är valfria att fylla i som information på kursobjektet.

Kategorier - Här väljer du vilka kategorier kursen ska tillhöra i kurskatalogen. Om din verksamhet har portalsajter med olika kategorier visas dessa portalsajterna efter varandra. Välj en kategori och använd plus-tecknet för att lägga till kategorin till din kurs. Observera att du kan välja fler än en kategori i samma grupp.

När du fyllt i all information om kursen klickar du på Spara.

Nu dyker ett antal paneler upp på högersidan. Nya kurstillfällen skapas i panelen Kurstillfällen