Redigera mejl och kursbeskrivningar

På många ställen i systemet använder du ett  textredigeringsverktyg, en HTML-editor, för att
redigera mejlmallar och olika slags beskrivningar för t.ex. e-postmallar, kurskatalogen eller för
att skriva frågor i medarbetarsamtal.

Det fungerar inte att klistra in färdigformaterad text eller bild i textrutan, utan för att t.ex. text
och bild ska se bra ut, och länkar fungera på rätt sätt, behöver du använda funktionerna i HTML-editorn.

Här kan du läsa om hur du redigerar och formaterar text, lägger till bilder och lägger till en länk.

Tips! Använd programmet Anteckningar på din dator för att ta bort all formatering på text du ska lägga in.
Klistra sedan in texten i HTML-editorn och använd funktionerna för formatering i editorn för att få rätt utseende.

Formatera text
1. Lägg in den text du ska använda, som oformaterad text.
2. Klicka på verktyget Teckenformat  och välj format i listan.

OBS! Formatet du väljer appliceras på ett stycke. Det är en radmatning (enter på tangentbordet) som avgör
när ett stycke tar slut. Saknas radmatning får allt samma format.

Lägga in bilder
Bilder du vill lägga in behöver finnas tillgängliga i materialbiblioteket på den enhet du arbetar.
Om du inte redan laddat upp bilden där, kan du göra det i detta flöde.

1. Klicka på ikonen Bild

2. Klicka på Bläddra på server
3. Vyn Enstaka filer visas. Här kan du:
-> Välja en fil genom att kryssa i rutan framför filen.
->Lägga till en fil från din egen dator genom att klicka Lägg till fil

4. När du valt bild, kommer du tillbaka till Bildegenskaper. Här kan du t.ex. justera bildens format.
Klicka OK för att lägga in bilden.

5. Dubbelklicka på bilden i HTML-editorn för att komma tillbaka till vyn Bildegenskaper.

Arbeta med länkar
Du kan lägga in en länk till material i Grade, eller till en annan webbsida.
1. Skriv texten du vill lägga länken på.
2. Klicka på länk-ikonen.

2. I vyn Länk, klistra in den URL du vill att länken ska leda till, eller klicka Bläddra på server för att
länka till material i systemet.
3. På fliken Mål, välj Nytt fönster, så öppnas din länk i en ny flik i browsern när användaren klickar på den.
4. Klicka OK.