Skapa enkätfrågor

Öppna enkäten i GRADE Administration under menyalternativ Enkäter > Hantera enkäter eller skapa en ny enkät.

Klicka på Lägg till i panelen Utforma enkät och välj vilken typ av fråga du vill lägga till. Det finns tre olika typer av frågor samt textavsnitt:

• Ny fråga - textruta
  • Ny fråga - flervalsfråga
  • Ny fråga - bedömningsskala
  • Infoga textavsnitt

Textruta

För att lägga till en fråga med textruta skriver du själva frågan under Fråga. Du kan också lägga till en Beskrivning. Klicka i rutan för att aktivera editorn.

Markera Obligatorisk om respondenterna måste svara på frågan för att kunna skicka in enkäten. Markera Svara på flera rader om du vill att respondenterna ska kunna skriva ett längre svar.

Flervalsfråga

Denna frågetyp används då man vill att respondenterna väljer mellan ett eller flera svarsalternativ.

Skriv själva frågan under Fråga och en beskrivning under Beskrivning. Klicka på Lägg till för att lägga till svarsalternativen.

Du kan sedan göra inställningar för om frågan ska vara obligatorisk att svara på (enkäten kan inte skickas in om inte något svar har angetts).

Det går också att ange om det endast ska vara möjligt att välja ett svar och om svaren ska visas i en rullgardinslista istället för enskilt. Välj om du vill låta deltagaren lämna en kommentar till sitt svar.

Du kan också flytta enkätsbesvararen till en annan fråga vid val av ett svarsalternativ. Det är användbart när man vill ställa följdfrågor vid val av vissa svarsalternativ. Tänk på att om följdfrågorna markeras som obligatoriska måste besvararen alltid besvara dem oavsett om de flyttas förbi frågan eller inte.

Bedömningsskala

Om du vill att respondenterna ska svara utifrån en skala eller gradering ska du välja Bedömningsskala.

Ange om du vill använda siffror eller stjärnor som gradering för frågan, samt om frågan ska vara obligatorisk att svara på. Du kan också välja att visa alternativet Ingen åsikt samt att välja att ge respondenterna möjlighet att kommentera sitt svar.

Textavsnitt

Detta alternativ ger möjlighet att dela in enkäten i sektioner eller att lägga in bild eller text mellan frågorna. Klicka i textrutan för att öppna en editor där valfritt innehåll i form av text och/eller bild kan läggas till.

Avslut

När du har lagt in dina frågor finns möjlighet att ändra ordningen genom att dra och släppa i listan. Kom ihåg att spara den nya ordningen innan du lämnar sidan.

Om det visas en varningstriangel vid någon av frågorna betyder det att den inte har sparats. Alla frågor måste sparas för att kunna spara en ny sorteringsordning.

Med knappen Visa alla får du upp dina frågor i ett visningsläge där du kan redigera direkt.

Med knappen Förhandsgranskning kan du se hur enkäten kommer att se ut för användaren när får den skickad till sig.

Enkätstatus

När du är klar med innehållet i enkäten ska du ändra status för enkäten till Aktiv.