Skapa pulsmätning (PULSE)

Det är möjligt att ha flera olika pulsmätningar igång samtidigt, t.ex. mot olika delar av organisationen. Gör såhär för att skapa en ny pulsmätning:

1. Gå till menyalternativet Enkäter > Lägg till enkät i GRADE Administration.

2. Fyll i Titel på enkäten/pulsmätningen. Beskrivning är frivilligt. Låt status vara Design under tiden du skapar enkäten, och ändra till Aktiv när enkäten ska skickas ut till medarbetarna i din organisation. Vid enkättyp väljer du Engagemang, och vid enkätskala väljer du vilken skala du vill ha på frågorna i enkäten. Om du t.ex. väljer 10 blir skalan 1-10.

En engagemangsenkät består av frågor indelade i ett antal kategorier. Vid Frågor per kategori anger du hur många frågor från respektive kategori enkäten ska bestå av. Välj hur frågorna ska visas – en i taget eller alla på samma sida – och klicka på Spara

Skapa innehåll i PULSE-enkät

Nu är det dags att utforma enkäten, dvs bestämma innehållet i pulsmätningen. Varje enkät består av en startsida och en avslutningssida och däremellan finns själva frågorna.

1. Klicka på Startsida. Lägg till en rubrik och text. Om du inte vill ha någon startsida på pulsmätningen markerar du Inaktiv.

2. Klicka på Avslutningssida och gör likadant. Spara.
3. Nu är det dags att lägga till frågorna. Klicka på Lägg till och välj vilken typ av fråga du vill lägga till. Det finns tre olika typer av frågor i PULSE:

• Ny fråga – bedömningsskala
• NPS
• Mallfrågor

Egen fråga

Om du väljer Ny fråga – bedömningsskala skriver du själv frågan. Välj vilken kategori frågan ska tillhöra, och vilken skala som ska användas. Observera att om maxvärdet inte är samma som enkätskalan för hela enkäten så kommer frågan inte att räknas med i jämförelsevyn i portalen.

Ange om du vill använda siffror eller stjärnor som gradering för frågan, samt om frågan ska vara obligatorisk för medarbetarna att svara på. Du kan också välja att visa alternativet Ingen åsikt. Om du markerar Textfält för kommentar har medarbetarna möjlighet att lämna kommentarer till sin chef. De kan själva välja om de vill skriva kommentaren anonymt eller inte.

NPS

NPS är frågan Hur troligt är det att du skulle rekommendera din arbetsgivare till en vän eller bekant?

NPS-värdet följs upp i en egen panel i portalen enligt formeln (Andel 9-10) / (Andel 0-6):

Mallfrågor

Slutligen kan du välja att lägga till mallfrågor från följande kategorier:

• Ambassadörskap
  • Arbetsmiljö
  • Erkännande
  • Laganda
  • Ledarskap
  • Personlig utveckling
  • Självständighet
  • Värderingar
  • HME Ledarskap
  • HME Motivation
  • HME Styrning

HME-frågorna är framtagna av Sveriges Kommuner och Regioner i syfte att kontinuerligt utvärdera och följa upp arbetsgivarpolitiken med fokus på Hållbart medarbetarengagemang (HME).

Skapa utskick av PULSE-enkät

1. För att sätta igång ett utskick av pulsmätningen klickar du på Lägg till i panelen Utskick.

2. Klicka på Visa/välj vid enheter och teams för att välja vilka enheter och/eller teams pulsmätningen ska skickas till.

3. Markera de enheter/teams du vill skicka till och klicka på Spara.

4. I nästa steg anger du tidpunkt och intervall för utskicket:

5. För att utskicket ska gå iväg behöver status på både enkäten och utskicket vara Aktiv.