Byta ut SCORM-paket

SCORM är en branschstandard för hantering av e-Learning. Kurser gjorda enligt SCORM-standarden kan exporteras och importeras mellan system som stödjer formatet. Grade LEARNING är inget undantag. Du kan importera SCORM-paket gjorda i andra författarverktyg än Grades inbyggda COMPOSER. Ibland uppstår behovet att byta ut ett SCORM-paket. I denna artikel beskrivs 3 olika tillvägagångssätt för att göra detta.

1. BYT UT SCORM-PAKET TILL NYTT SCORM-PAKET MED SAMMA ID

Detta alternativ rekommenderas om bara små ändringar gjorts i SCORM-paketet (t.ex. rättade stavfel) och ID-numret i det nya SCORM-paketet är identiskt med ID-numret i det befintliga SCORM-paketet. ID-numret finns angivet i filen "imsmanifest.xml" som alltid finns med i det zippade paketet.  I uppföljningen i kursen kommer det inte vara möjligt att se vilka kursdeltagare som tagit del av det ”nya” SCORM-paketet och vilka som tagit del av det ”gamla”.

Gör såhär för att ersätta ett SCORM-paket med bibehållen statistik:
1. Klicka på Kursinnehåll i en onlinekurs.
2. Klicka på Lägg till och välj Importera > Importera modul.

3. Välj det uppdaterade SCORM-paketet från din dator. GRADE-plattformen känner av att SCORM-paketet

redan importerats till kursen. Klicka på Ersätt det befintliga innehållet.

Nu är SCORM-paketet uppdaterat med bibehållen statistik.

2. LADDA UPP NYTT SCORM-PAKET I ONLINEKURS

Detta alternativ rekommenderas när du i en och samma onlinekurs vill kunna följa upp vem som tagit del av det ”gamla” SCORM-paketet och vem som tagit del av det ”nya”. Det rekommenderas också om ID-numret i SCORM-paketet förändrats, men du ändå vill ersätta det gamla med det nya i en och samma onlinekurs.

Gör såhär:
1. Klicka på Kursinnehåll i onlinekursen SCORM-paketet ska laddas upp i.
2. Klicka på Lägg till och välj Importera > Importera modul.
3. Välj SCORM-paketet från din dator.

Nu innehåller kursen både det gamla och det nya SCORM-paketet, och du ska dölja det gamla SCORM-paketet så att kursdeltagarna enbart ser det nya. Du ska också ställa in så att det är genomförandet av det nya SCORM-paketet som ger godkänt resultat på kursen.

4. Klicka på Kursinnehåll och sedan på det gamla SCORM-paketet.
5. Avmarkera Synlig och Måste vara avklarad för ett godkänt resultat. Spara.

6. Klicka på Kursinnehåll igen och sedan på det nya SCORM-paketet.
7. Markera Synlig och Måste vara avklarad för ett godkänt resultat. Spara.

Nu är inställningarna klara. Onlinekursen innehåller bägge versionerna av SCORM-paketet, men den tidigare versionen är osynlig för kursdeltagare och osynlig i kursstatistikerna under Uppföljning > Framsteg.

3. SKAPA NY ONLINEKURS FÖR DET NYA SCORM-PAKETET

Om du enkelt vill kunna följa upp vem som gått vilken version av kursen bör du ladda upp det nya SCORM-paketet i en helt ny onlinekurs. Det nya och gamla SCORM-paketet kan på så sätt hanteras helt separat vad gäller uppföljning etc.

Gör såhär:
1. Gå till GRADE Administration, och klicka på Onlinekurser > Skapa kurs.

2. Välj Ladda upp kurs.

3. Välj SCORM-paketet från din dator, och klicka på Nästa.
4. I nästa steg fyller du i information om Titel, Beskrivning, Start- och slutdatum och Kursansvarig. Klicka på Slutför.

Nu är en ny onlinekurs skapad för det nya SCORM-paketet. Du kan öppna kursen i portalen och arbeta vidare med inställningar etc. där.