Skapa test i Materialbiblioteket i GRADE Administration

Ett test består av ett antal frågor. I denna artikel beskrivs hur du skapar, hanterar och ändrar tester. Här beskrivs även alla fält och inställningar som finns för tester.

Skapa test

När du vill skapa ett nytt test går du till Materialbibliotek > Tester > Lägg till test i GRADE Administration. Nu startar en guide i två steg som hjälper dig att skapa testet. Du navigerar i guiden med hjälp av knapparna TillbakaNästaAvbryt och Slutför längst ned på sidan.

Egenskaper, som är första steget i guiden, innehåller ett antal inställningar för testet. Dessutom bestämmer du här testets titel. När inställningarna är klara väljer du Nästa. Nu kommer du till steg 2. Välj frågor, där du väljer ut de frågor som testet ska innehålla. Här kan du välja mellan Enkelt läge och Avancerat läge. Om du vill se hur testet kommer att se ut väljer du Förhandsgranska test. Välj Slutför för att avsluta guiden och spara testet.

Skapa test – Frågeurval

Det finns två olika sätt att välja ut frågor till ett test:

Enkelt läge

I enkelt läge väljer du manuellt ut de frågor du vill ha och bestämmer inbördes ordning. Välj Lägg till
fråga, gör eventuellt en sökning, markera de frågor du vill ha och klicka på Välj längst ned i
verktygsmenyn.

Du kan ändra ordningen på frågorna genom att markera en fråga och använda knapparna Flytta upp
och Flytta ned. Du kan även lägga till fler frågor och ta bort med hjälp av Lägg till fråga och Ta bort
fråga. Om du markerar Obligatorisk för en fråga måste den besvaras korrekt för att resultatet ska bli
godkänt.

Avancerat läge

I avancerat läge väljer du vilka kategorier frågorna ska hämtas ifrån, samt det antal frågor som ska
hämtas från varje kategori. Frågorna väljs sedan slumpmässigt ut enligt den fördelning du har
bestämt. Dessutom har du möjlighet att välja kategorier som ska vara gemensamma för alla frågor
i provet. Tänk på att du måste välja någon kategori som är gemensam för att få upp frågor att välja från. Om du inte har en speciell gemensam kategori lägger du in kategorin Master.

Urvalet illustreras med ett exempel:

Ett byggföretag vill skapa ett test med frågor från kategorierna: Grund, Tak och Ytterväggar med sju,
fem och tre frågor från respektive kategori; totalt 15 frågor. Dessutom är frågorna kategoriserade
utifrån svårighetsgrad: Lätt, Medel och Svår, och i detta fallet vill företaget skapa ett test med
enbart lätta frågor. Lösningen blir följande:

Alla frågor ska vara lätta, så kategorin Lätt läggs till i Kategorier gemensamma för alla frågor i
testet. Grund, Tak och Ytterväggar läggs till i Kategorier som delar upp testet i olika sektioner, och
Antal frågor från varje kategori skrivs in (antalet som står efter inmatningsrutan anger hur många
lätta frågor som finns totalt i denna kategori).

I tillägg till det slumpmässiga urvalet som illustrerats med exemplet ovan finns möjlighet att lägga
till fasta frågor och utesluta enskilda frågor från urvalet. Detta görs på raderna Frågor och Uteslutna
under Valda frågor.

Hantera och ändra tester

Om du vill ändra ett test du redan har skapat går du till Materialbibliotek > Tester > Hantera tester.
Sök efter, eller bläddra till testet du vill ändra och klicka på titeln. Nu kan du ändra inställningar, och
ändra urval av och ordning på frågor.

På samma sätt som när du skapar ett nytt test är Redigera test en guide i två steg med 1.
Egenskaper först och 2. Välj frågor därefter. Bläddring mellan stegen görs med hjälp av knapparna
Nästa och Tillbaka längst ned på sidan. Här kan du även ångra dina ändringar med hjälp av knappen
Avbryt.

När du är färdig med ändringarna går du till steg 2. Välj frågor och väljer Slutför nederst på sidan.
Hantera tester finns samma utökade sökfunktion som i Hantera frågor. Du
använder alltså plustecknet och minustecknet för att lägga till respektive ta bort sökkriterier, och du
kan välja att visa AllaEndast synliga eller Endast osynliga tester.

Förutom verktygen Lägg till test och Ta bort test finns verktyget Kopiera test som du använder för
att skapa ett nytt test med ett befintligt som mall. Markera testet du vill använda som mall och välj
Kopiera test. Obs! Det är viktigt att du ändrar Titel så att kopian får ett nytt namn. Gör eventuellt
ytterligare ändringar i inställningarna och frågeurvalet och välj slutligen Slutför i steg 2. Välj frågor.

Beskrivning av fält och inställningar för tester

Titel - Testets titel

Information på startsidan - Informationen som skrivs in här visas på testets startsida.

Lägg till dokument - Textfältet kan kompletteras med dokument där mer information
kan ges. I testet nås dokumentet genom att klicka på Visa länk.

Procent för att klara sig - Här anger du en procentsats för godkänt på testet. Det är alltså
minst denna procentsats av maxpoängen som måste uppnås för ett godkänt resultat. Detta fält är obligatoriskt att fylla i.

Visningsläge - Välj på vilket sätt frågorna ska visas när man gör testet. Möjligheterna är att visa en fråga per sida, alla frågor på en sida eller att låta kursdeltagaren välja visningsläge själv i testet.

Nyckelord - Ger möjlighet att söka efter tester med detta ord angivet. Det kan t ex användas för att kategorisera tester inom ett visst ämne.

Inställningar

Max antal försök - Vill du begränsa antal försök markerar du rutan och skriver in det maximala antalet försök som tillåts för testet.

Dagar mellan försök - Du kan välja att spärra testet ett visst antal dagar mellan försöken. Markera då detta val och skriv in det antal dagar som måste gå innan ett nytt försök tillåts.

Max tid - Markera detta val om du vill ha en maximal tid för genomförande av testet. Ställ in maximal tid i timmar och minuter.

Tillåt att avbrutet försök återupptas - Ange här om det ska vara möjligt att återuppta ett startat testförsök. Om rutan inte markeras kommer ett avbrutet försök att räknas som ett försök.

Gör bara om frågor med fel svar - Med detta val markerat är det endast de frågor som besvarats
fel som behöver göras om när ett nytt försök påbörjas.

Visa poäng per fråga - Markerar du detta alternativ visas max antal poäng per fråga. Poängantalet visas för varje enskild fråga när testet genomförs.

Slumpa ordning på flervalsfrågornas svarsalternativ - Markera kryssrutan för att få slumpmässig ordning på svarsalternativen vid varje testförsök.

Visa kontrollera-knappen - Väljer du detta alternativ visas knappen Kontrollera för varje flervalsfråga när testet genomförs. Kursdeltagaren kan då kontrollera sitt svar direkt. Du kan även ställa in hur resultatet
visas (se beskrivning av Resultat nedanför).

Visa ledtråd - Markerar du detta alternativ visas en knapp med texten Ledtråd för varje fråga. Om den som genomför provet klickar på knappen visas den text som angetts i fältet Ledtråd för frågan.

Visa lösning - Detta alternativ gör att knappen Lösning visas för varje fråga när testet genomförs. Om den som genomför testet klickar på knappen visas den information som angetts i fältet Lösning för
frågan.

Fritext rättning - Om testet inte ska rättas automatiskt och innehåller frågor av frågetypen Fritext markeras här att fritext rättning ska användas.

Vid godkänt

Sätt kurs som avslutad - Ange om ett godkänt resultat på detta test automatiskt ska göra att kursen registreras som avslutad för kursdeltagaren.

Lägg till i grupp - Ange om ett godkänt resultat på testet automatiskt ska placera kursdeltagaren i en angiven grupp. När rutan markeras ges möjlighet att välja vilken grupp som ska användas.

Generera certifikat - Om du markerar detta alternativ kan du ladda upp en mall som används för att automatiskt generera ett certifikat vid ett godkänt resultat.

Resultat

Med denna inställning kan du välja hur resultatet visas per fråga. Den sammanräknade totalpoängen för testet visas däremot alltid när testet slutförs oavsett inställning. Följande tabell visar vilken information som visas för de olika alternativen.

Rätt svarsalternativ Korrekt/ej korrekt Poäng Svar
Visa rätt svar x x x x
Göm rätt svar       x
Visa inte korrekt besvarade frågor   x - enbart felaktiva svar visas x x
Göm frågeresultat
Fördröj resultat till*     x x
*poäng och svar visas efter utsatt datum

Här följer en kort beskrivning av kolumnerna i tabellen:

Rätt svarsalternativ - Det alternativ som är korrekt markeras med texten (Rätt svar).

Korrekt/Ej korrekt - Om frågan är korrekt besvarad visas texten Korrekt i rött under frågan.

Poäng - Antal poäng per fråga visas i frågelistan i testresultatet när testet slutförts.

Svar - Kursdeltagaren kan se sina egna svar på frågorna.

Information vid godkänt - Visas som meddelande under testresultatet vid godkänt.

Information vid ej godkänt - Visas som meddelande under testresultatet vid icke godkänt.

Feedback - Här kan du välja om det ska ges feedback på frågorna eller ej. Feedback finns både för hela frågan och för de enskilda svarsalternativen.

Egenskaper – Sökbara fält

Synlig - Listan över tester i Hantera tester kan ställas in så att du enbart visar synliga eller osynliga tester. Om du avmarkerar Synlig för ett test kommer alltså det testet inte att visas om du väljer att visa Endast synliga. En person som enbart har läsrättigheter till test ser enbart synliga tester. Denna inställning kan då vara ett sätt för en administratör att gömma tester som inte bör visas i listan utan att helt ta bort dem. Observera att denna inställning endast är till för att underlätta urvalet av tester. Det påverkar inte hur testet fungerar i en kurs.

Objektsbeskrivning - Här kan du lägga in en beskrivning av ditt test. Objektsbeskrivning kan användas i urvalskriterier när du söker efter tester. Observera att informationen inte visas för den som utför testet.