Lägga till / importera användare manuellt

Helt nya personer läggs till i systemet genom manuell inmatning eller genom att läsa in en textfil med
många personer samtidigt. För att registrera nya personer i systemet behöver du ha behörighet till Grade
Administration.

Manuell inmatning

Byt Aktiv enhet till den enhet du vill att användaren ska läggas till på. Gå till Användare > Lägg till användare

Fält med asterix ska fyllas i med korrekt information. Övriga fält är frivilliga att fylla i.

Användarnamn och Externt ID blir automatiskt = e-postadress när man sparar, så de behöver inte fyllas i.
Önskas ett annat användarnamn än e-post fylls fältet i.

OBS! Om användaren ska logga in med SSO måste värdet i Externt ID vara likadant som det användarnamnet som er SSO lösning skickar till GRADE.

När du skapar användaren kan du även välja vilka roller den här användaren ska få. Rollkopplingen görs till din aktiva enhet som syns uppe till höger i det blåa fältet.

Import av nya anställda via textfil

Du kan läsa in användare till systemet från menyn Lägg till användare i GRADE administration. Det enklaste är att använda den exempelfil som systemet genererar och lägga in användarna i den.

Annars kan du importera via textfil genom att använda ett Excel-blad som sparats i kommaseparerat format
(.csv). Om du vill kunna lägga till många personer samtidigt är detta sätt att föredra jämfört med
manuell inmatning. Du får en bra överblick av alla som ska läggas till och det går snabbt och enkelt att
utföra.

Gör så här:

1. Öppna Excel och skapa ett nytt ark. Översta raden ska innehålla exakt de fältnamn som syns på bilden som ett minimum. Utöver dessa kan du lägga till ytterligare standardfält eller datafält du skapat själv.

OBS Det går att ladda ner en exempelfil i  GRADE Administration när du väljer Importera användare och sen Import av textfil.

2. När excelarket sparas så välj filformatet .csv.

3. När excelbladet är sparat så gå till Grade Administration och byter enhet till den enhet du vill att användarna importeras till. Välj Lägg till användare i menyn. Längst ner på sidan i Verktygsfältet klickar du på Importera användare:

Därefter väljer du Import via textfil:

Och slutligen hämtar du den aktuella Excelfilen från din hårddisk:

Om någon information skulle vara felaktig, t.ex. felaktig e-postadress så kommer plattformen att tala om
detta och visa vilken användare det gäller så att du kan korrigera uppgifterna i Excelbladet.