Registrera användare på kurs och program genom dynamisk användargrupp

I denna artikel beskrivs hur man kan använda sig av dynamiska användargrupper för att automatiskt registrera deltagare på utbildningar som är obligatoriska för dem att genomföra. Med dynamisk användargrupp menas att systemet automatiskt uppdaterar gruppen med nya medlemmar som matchar de kriterier som satts upp för gruppen. Vid registreringen läggs kursen i Mina kurser där deltagaren kan starta onlinekursen eller gå till anmälningssidan för den fysiska kursen.

SKAPA EN DYNAMISK ANVÄNDARGRUPP

Dynamiska användargrupper skapas i GRADE Administration.

Gör så här:

1. Gå till Användargrupper > Lägg till dynamisk användargrupp.

2. Välj en titel och beskrivning för gruppen och spara.

3. På nästa sida väljer du vilka filter som ska gälla. Först anger du vilka kriterier som ska gälla för användaren t ex Titel kan vara Sjuksköterska. Uppgifterna hämtas från de fält som finns inlagda på användaren i systemet. Sedan väljer du till vilka enheter som användarna ska hämtas från.

4. För att se vilka användare som matchar kriterierna som du har satt upp kan du klicka på Visa Användare i panelen Kopplingar.

5. Om det tillkommer användare i systemet som matchar de uppsatta kriterierna kommer de automatiskt att läggas till i gruppen.

LÄGG TILL REGLER FÖR REGISTRERING

När gruppen är skapad kan du lägga till regler för vilka kurser som denna gruppen ska få tilldelat sig i Mitt lärande.

Gör så här för att lägga till automatisk registrering på onlinekurs:

1. Markera eller öppna den grupp som du vill skapa regler för. Klicka på Lägg till automatisk registrering på online-kurs.

2. Du får då upp en lista på de kurser som finns tillgängliga på dina enheter och kan markera de kurser som du vill att regeln ska gälla för. Välj sedan Nästa längst ned på sidan.

3. Gör inställningar för hur registreringen ska ske:

Aktiv: Registrering ska ske löpande.

Typ: Lägg till innebär att deltagarna ska registreras. Ta bort gör att registreringen tas bort.

Profil: Kursdeltagare är standard. Möjlighet finns att även välja en registrering som utbildare eller kursadministratör på kursen.

Behörighet till kursen går ut: Om du vill sätta ett slutdatum för hur länge deltagarna ska få tillgång till kursen. Lämna tomt om det ska följa kursens inställningar.

Språk: Möjlighet finns att ändra systemspråk för användarna i kursen.

Skicka registrerings e-post: Kryssa i om du vill att deltagarna ska få ett mail vid registreringen. Mailmallen hämtas från respektive kurs.

Bjud in till sajt: Ändras endast om länken till kursen i mailet ska styras till en viss inloggningssida som inte är standard.

Klicka på Slutför när inställningarna är gjorda.

4. När regeln är skapad kan du se och ändra den från panelen Kopplingar. Klicka på Visa.

5. Klicka på kursen i listan för att redigera inställningarna.

Gör så här för att skapa en regel för registrering på fysisk kurs och program:

1. Markera eller öppna den grupp som du vill skapa regler för. Klicka på Lägg till automatisk tilldelning av kurs eller Lägg till automatisk tilldelning av program.

2. Du får då upp en lista på de kurser som finns tillgängliga på dina enheter och kan markera de kurser

som du vill skapa regeln för. Välj sedan Nästa längst ned på sidan.

3. Välj om du vill att ett registreringsmail går ut med information om att kursen är tillagd.

INAKTIVERA REGISTRERINGAR

Om en regel inte längre ska gälla kan du ta bort den.

1. Välj användargrupp och öppna den. Klicka sedan på Visa vid kopplingar till den regel du vill ta bort.

2. Klicka på den kurs som du vill inaktivera regeln för och ändra status till Inaktiv.

SE OCH ÄNDRA REGLER FRÅN KURSEN

På kursen och programmet i GRADE Administration visas vilka regler som har skapats mot dynamiska användargrupper.

Klicka på Visa för att göra ändringar i regeln.

OBS registrering av dynamiska användargrupper på kurser och program sker en gång per timme.